SĂNĂTATE

Antiviralul Tamiflu, tot mai greu de găsit în farmaciile din Buzău. Măștile de protecție, la mare căutare

Gripa continuă să facă victime. La Buzău, zilnic se prezintă la Camera de Gardă persoane cu simptome specific gripei care la testul rapid primesc vestea că sunt infectate cu virus gripal de tip A sau B. Și în timp ce gripa face victimă după victimă, din farmacii aproape că a  dispărut Tamiflu, antiviralul care trebuie administrat imediat de la confirmarea bolii.

Luni, la Spitalul Județean Buzău au fost confirmate la testul rapid 9 cazuri de gripă. Marți, un alt bolnav a primit vestea că suferă de gripă. Și în timp ce gripa ne dă târcoale peste tot, din farmacii a dispărut tratamentul ce trebuie administrat bolnavilor confirmați că au gripă. Medicamentul Tamiflu este aproape imposibil de găsit în farmaciile din Buzău. Practic, s-a ajuns în situația ca medicamentul Tamiflu se vinde zilele acestea în farmaciile din România precum paracetamolul. Farmaciile au epuizat stocurile, iar pacienţii care ar putea avea cu adevărat nevoie nu prea mai au de unde să-l cumpere. Se cumpără Tamiflu atât în concentraţie pentru copii, cât şi pentru adulţi, preţul nepărând a fi o problemă (în medie, costă 46 lei cel pentru copii, 80 lei pentru adulţi).
”Tamiflu, de când a apărut domnul Cercel la televizor și a spus că acesta este tratamentul potrivit, toată lumea vrea Tamiflu. Se eliberează numai cu prescripție medicală iar majoritatea medicilor îl  eliberează, mai ales la solicitarea pacienților, din păcate. În farmacia noastră, nu avem Tamiflu de mai multe zile, cred că de joia trecută. Întreabă în jur de 30 de oameni zilnic. La depozite la care am vorbit nu există pe stoc acest medicament așa că nu știm când va reapărea ”, a declarat pentru șansanews.ro un farmacist din Buzău.

Deși, Tamiflu este medicamentul ce trebuie administrat rapid în caz de gripă, medicii spun că acest tratament nu trebuie să fie luat ”de capul nostru”. Deşi teama de a trece printr-un episod de gripă este mare, precauţia în administrare trebuie să domine, atrag medicii atenţia, reamintindu-ne că ar trebui să ne îngrijorăm la apropierea sezonului rece şi să ne vaccinăm, nicidecum să alergăm în plin sezon gripal după antivirale.
Pentru prevenirea gripei, Tamiflu ce are oseltamivir drept substanță activă se poate utiliza la adulţi şi copii cu vârsta peste un an care au intrat în contact cu cineva care are gripă, conform Agenţiei Europene a Medicamentului. Pentru tratarea gripei, tratamentul cu Tamiflu trebuie început în decurs de două zile de la apariţia simptomelor. Tamiflu se administrează numai la indicaţia precisă a medicului specialist sau infecţionist şi doar pe reţetă, pentru că altfel este riscant. Tamiflu este recomandat categoriilor de risc, nicidecum întregii populaţii, mai arată specialistii.
La Buzău, la mare căutare sunt în această perioadă și măștile de protecție, pe care tot mai mulți buzoieni încep să le folosească atunci când ies din casă.
Pentru a evita a îmbolnăvirea, medicii recomandă  vaccinarea antigriăală, însă ideal e ca serul să fie administrat în lunile octombrie noiembrie, spălarea pe mâini cât mai des cu putință,  evitarea contactului cu persoane bolnave si  evitarea aglomerațiilor sau mulțimilor.