Actualitate POLITICĂ

(VIDEO) Anunț crucial ACUM al senatorului Pufu. Comoara de la Caragele e mult mai mare

foto: economica.net

Cel mai mare zăcământ de gaze descoperit în subteran în ultimele peste trei decenii, cel de la Caragele, este, de fapt, mult mai mare decât au arătat prospecțiunile inițiale. La o distanță mult mai mare de primul zăcământ se află o a doua pungă de gaze, iar exploatarea acestui zăcământ înseamnă un volum similar cu cel din platoul Mării Negre. Anunțul a fost făcut, exclusiv la Focus TV, de senatorul PNL de Buzău, Vlad Mircea Pufu, și vine după un altul, la fel de important, făcut vineri, la Buzău, de premierul Nicolae Ciucă. Șeful Guvernului a confirmat că, în 2024, va începe exploatarea zăcământului de gaze naturale de la Caragele, cel mai mare descoperit în România, în ultimele decenii. Astăzi, senatorul PNL de Buzău, Vlad Pufu, vine cu precizări importante care arată că, de fapt, la Caragele s-ar afla o adevărată comoară. Rezervele din zăcământul de gaze naturale ar fi mult mai mari decât se estimase inițial, ceea ce înseamnă că, odată exploatate, acestea ar îndepărta orice temere legată de asigurarea necesarului de gaze, în țara noastră, în următoarele două decenii:

“La Caragele e vorba de două zăcăminte: unul plasat la suprafață, iar celălalt la adâncime mai mare, de circa 5 500 m. Cel de adâncime foarte mare este un  zăcământ extraordinar, aproape triplu față de ceea ce este la suprafață, adică, în cifre absolute, el adună cam ce zăcământ s-ar afla în zona Mării Negre și, împreună,  ne-ar asigura independența energetică  pe următorii 20 de ani, fără probleme.”

În plus, startul exploatării gazelor de la Caragele înseamnă locuri de muncă pentru sute de buzoieni.

„Pentru Buzău, e un lucru extrordinar de important pentru că asta înseamnă locuri de muncă. Au anunțat deja cei de la Romgaz o investiție serioasă la Buzău, vor deschide aici o sucursală care va avea un manager, un director general, manager de proiect, 17 posturi pe zona de TESA și 364 de muncitori. În principiu, reușim să suplinim, toate disponibilizările făcute la Ductil (n.r. este vorba despre concedierile colective din 2020). Vom reuși să facem acest transfer spre zona Caragele, ceea ce este un lucru îmbucurător pentru PIB-ul Buzăului.”

Prospecțiunile inițiale indicaseră, la Caragele, un zăcământ de aproximativ 30 de miliarde de metri cubi.

Autorul știrilor

Elena Petre

1 Comentariu

Apasă aici pentru a publica un comentariu

  • O data cu deschiderea zonei de exploatare… poate ar fi util de inceput (si asa… sunt licee unde bacalaureatul teoretic se pica cu tot stolul), foarte rapid (!!!!), si pregatirea noilor generatii de “muncitori”, pe plan local, Buzaul avand o istorie de a scoate profesionisti deosebiti (pentru formarea carora este nevoie de o buna organizare a invatamantului profesional specific si… de cadre didactice foarte bune, serioase si dedicate) – sunt meserii grele, dar sunt meserii bune, cinstite si frumoase, iar tara noastra duce lipsa de tineri pregatiti BINE… care sa si ramana in domeniul lor si sa si lucreze in Romania. Tineri cu studii superioare se gasesc, totusi, dar tinerii “muncitorii” bine pregatiti si tineri… lipsesc. Poate… un parteneriat in colaborare cu firma exploatatoare? (Si… mare grija, daca se mai poate face ceva, la contractele de exploatare – si tot ce tine de ele. 😉 )