Actualitate Agricultura acum

ANUNȚ DE LA MINISTERUL AGRICULTURII PENTRU FERMIERII LOVIȚI DE SECETĂ. E important!

 Fermierii care au înregistrat pagube din cauza secetei au la dispoziție 10 zile pentru a depune cererile în baza cărora vor primi subvenții de la stat. Este cazul agricultorilor care au înființat în toamnă culturi de grâu, secară, orz, orzoaică, ovăz sau rapiță. A fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanța privind despăgubirile acordate fermierilor afectați de secetă, ceea ce înseamnă că beneficairii ajutoarelor trebuie să depună cereri la APIA în următoarele 10 zile. Fermierii fie se prezintă la centrele județene APIA, fie transmit cererea și documentele însoțitoare prin fax, poştă sau în format electronic prin e-mail.

”Având în vedere că, potrivit art. 8 din Ordonanță, cererea de solicitare a ajutorului de stat se depune în termen de 10 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a Ordonanței de Urgență a Guvernului, invităm fermierii la centrele locale/județene APIA, respectiv al municipiului București în vederea depunerii cererii de solicitare a ajutorului de stat.

Fermierii pot transmite cererea și documentele însoțitoare şi prin fax, poştă sau în format electronic prin e-mail.

Cererea de solicitare a ajutorului de stat acordat producătorilor agricoli care au înființat culturi în toamna anului 2019 afectate de secetă poate fi descărcată accesând următorul link: http://bit.ly/cerere-solicitare-ajutor-stat-seceta

Precizăm că schema de ajutor de stat acordat producătorilor agricoli care au înființat culturi în toamna anului 2019, afectate de seceta pedologică, a fost aprobată de Comisia Europeană”, anunță Ministerul Agriculturii.

Guvernul a aprobat săptămâna trecută o ordonanţă privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru despăgubirea fermierilor afectaţi de secetă. A fost aprobat un buget de 850 de milioane de lei pentru un număr de aproximativ 34.400 de fermieri şi o suprafaţă afectată de circa 1,6 milioane de hectare.

Cuantumurile maxime ale ajutorului de stat se regăsesc în tabelul de mai jos:

CulturaCuantum ajutor de stat (lei/ha)
Grâu925,0
Secară925,0
Triticale805,0
Orz912,0
Orzoaică951,0
Ovăz772,0
Rapiță1002,0