Actualitate

Apa din fântâni, adevărată otravă! Verificările DSP au arătat că apa este plină de nitriți și nitrați

Sunt nevoiți să cumpere apă de la magazin pentru a fi siguri că apa pe care o consumă nu le pune viața în pericol. Este situația în care se găsesc mii de persoane din comune în care sistemele publice de alimentare cu apă sunt doar un vis frumos. Deși așteaptă de ani întregi ca un astfel de serviciu să fie introdus și la ei în localitate, în continuare singura soluție este să cumpere apă de la magazin, asta pentru că apa din fântânile din sat este, în multe cazuri, plină de nitriți și nitrați, adică nepotabilă.

În prezent, 14 comune din județul Buzău nu au sisteme publice de alimentare cu apă, singura sursă de apă fiind fântânile. Sunt, în general, localități din zona de sud a județului, localități aflate la distanțe mari de municipiul Buzău, dar și comune limitrofe orașului.

“Și la această dată, în județul Buzău sunt 14 comune care nu au instalații centrale de aprovizionare cu apă a populației (Amaru, Brăești, Buda, C.A. Rosetti, Florica, Largu, Mărgăritești, Mihăilești, Odăile, Racovițeni, Rușețu, Scutelnici, Țintești, Ziduri), iar un număr de 68 de comune au instalații centrale, unele dintre ele având mai multe surse de apă. Conform legislației sanitare în vigoare, Direcția de Sănătate Publică Buzău a înaintat unităților administrativ teritoriale în cauză notificări cu privire la obligativitatea acestora de a lua toate măsurile necesare pentru asigurarea calității apei precum și de avertizare a populației prin afișare, la loc vizibil și protejat, conform analizelor efectuate de către D.S.P., a înscrierii ”apa nu este potabilă” sau “apa nu este bună de băut”, arată DSP Buzău într-un raportat ce va fi prezentat în ședința Colegiului Prefectural.

Grav este că în cele mai multe fântâni, apa este plină de nitriți și nitrați care pot genera intoxicații grave, așa că nu este bună de băut. Riscurile cele mai mari sunt în cazul bebelușilor și în cazul adulților cu boli cornice.

“Din fântânile publice din județ au fost recoltate și analizate chimic / microbiologic un număr de 37 probe din care 25 au fost necorespunzătoare la parametrii amoniu, nitriți, nitrați, bacili coli, Escherichia coli, enterococi. Riscul sanitar reprezentat de consumul apei cu amoniu, nitriți, nitrați peste limitele maxime admise este apariția de intoxicații acute grave la copiii din grupa de vârsta 0 – 3 ani și afectarea stării de sănătate a populației cu boli cronice, la care există riscul să apară « boala apei » manifestată prin: grețuri, vărsături, dureri de cap (cefalee), amețeli, anemie.”

Din fericire, anul acesta  nu a fost înregistrat niciun caz de intoxicație cu nitriți, însă, autoritățile sanitare au transmis reprezentanților primăriilor liste cu măsuri ce trebuie luate urgent pentru a proteja populația de riscurile existente în cazul consumului de apă neconformă.

“Având în vedere riscul sanitar reprezentat de consumul de apă nepotabilă, D.S.P. Buzău a trimis primăriilor adrese oficiale , în care, pe lângă recomandările de urgenţă, s-a făcut şi recomandarea de construire, amenajare, asigurarea perimetrelor de protecție sanitară și întreținerea corespunzătoare a fântânilor de pe domeniul public în vederea aprovizionării cu apă potabilă a populaţiei. Unitatile administrativ teritoriale au fost informate cu privire la necesitatea de a înlocui aprovizionarea populaţiei cu apă de băut din fântâni, cu arondarea la instalaţii centrale, autorizate și supravegheate sanitar.”