Actualitate

Apă pentru zona de est a Buzăului. În ce stadiu se află proiectul de reabilitare a Canalului Est

Vești bune pentru agricultorii din zona de est a județului Buzău: în cel mult 2 ani, Canalul Est va deveni operațional și va asigura irigațiile necesare pentru comunele Mărăcineni, Vadu Pașii, Poșta Câlnău și Săpoca.

Anunțul a fost făcut pe Facebook de senatorul PNL de Buzău Vlad Pufu, care a participat la o întâlnire cu legumicultorii din Mărăcineni, alături de prefectul județului, Daniel Țiclea, și de directorul ANIF, Claudiu Carpen.

Vestea bună pe care au primit-o fermierii e că a fost obținută deja autorizația de construire pentru reabilitarea amenajării de irigații Canal Est, iar cât de curând va fi lansată licitația în SEAP. Odată ce contractul va fi atribuit, va începe construcția.

”Una dintre chestiunile arzătoare este strâns legată de economia comunei. Mărăcineni este printre cele mai mari bazine legumicole ale județului Buzău. Acolo există o tradiție în cultivarea legumelor și numai, agricultura fiind principala ramură de dezvoltare a localității. Tocmai de aceea, la Mărăcineni sunt vitale irigațiile.

Directorul ANIF Buzău, Claudiu Carpen, prezent la întâlnire la invitația mea, le-a adus vești bune legumicultorilor din Mărăcineni. Acesta a prezentat proiectul prin care Guvernul liberal, prin Ministerul Agriculturii și ANIF Buzău, a ținut să rezolve o chestiune foarte importantă.

A fost obținută autorizația de construire pentru reabilitarea amenajării de irigații Canal Est, iar cât de curând va fi lansată licitația în SEAP. Odată ce aceasta va fi finalizată, iar contractul atribuit, va începe construcția. Vor fi reabilitate canalele de aducțiune, stația de repompare, construcțiile hidrotehnice, conductele îngropate și linia electrică. Costurile estimate ale reabilitării Canalului Est sunt de aproximativ 8,5 milioane lei. În maximum doi ani, comunele Mărăcineni, Vadu Pașii, Poșta Câlnău și Săpoca vor avea apă pentru culturile agricole. Agricultorii trebuie sprijiniți, mai ales în contextul în care securitatea alimentară este pusă în discuție”, a scris senatorul Vlad Pufu pe Facebook.

Proiectul reabilitării amenajării de irigații este de o importanță vitală pentru cele patru comune,  mai ales că aici se regăsește cel mai mare număr de legumicultori din județ.