Actualitate

APELUL EPIDEMIOLOGILOR PENTRU CEI CARE AJUNG LA UPU! Jumătate dintre prezentări sunt suspecți COVID-19

foto: Ciprian STERIAN

Pe lângă secțiile ATI, suprasolicitate în această perioadă de pacienții aflați în stare gravă după ce au fost infectați cu SARS-CoV-2, și Unitatea de Primiri Urgențe este extrem de aglomerată. Zeci de pacienți ajung zilnic pentru a cere de urgență ajutorul medicilor, iar analiza cazurilor arată că jumătate dintre prezentări sunt suspecți COVID-19. De exemplu, în cursul zilei de ieri au fost 121 de prezentări, iar 60 dintre bolnavi aveau simptomatologie specifică infecției cu SARS-CoV-2.

În acest context, epidemiologii fac apel la populație să înțeleagă situația chiar dacă, odată ajunși la UPU, sunt nevoiți să aștepte până când sunt preluați și îngrijiți. Totul se face în funcție de starea pacientului și respectând protocoalele împotriva răspândirii noului coronavirus.

”Acest UPU, acest nod gordian care are și foarte multe solicitări, este suprapopulat, și care are și el personalul afectat, într-o oarecare măsură și la care oboseala a ajuns la paroxism și este foarte greu să facă față solicitărilor. De aici, majoritatea celor care vin în UPU sunt total nemulțumiți, li se pare că așteaptă foarte mult. Noi facem apel la toată populația să înțeleagă că nimeni nu pierde vremea inutil, ci sunt anumite culoare care trebuie stabilite pentru toate categoriile de pacienți: suspecți COVID, confirmați COVID și alte categorii. Pentru ei trebuie stabilite culoare orare pentru a putea fi îngrijiți fără să se întâlnească”, a spus Carmen Scântei, medic epidemiolog DSP.

Carmen Scântei, medic epidemiolog DSP

Odată cu creșterea numărului de prezentări cu simptomatologie specifică infecției cu SARS-CoV-2 s-a impus și mărirea spațiilor pentru cazarea acestora până la venirea rezultatelor. De curând a fost creată o nouă zonă cu 30 de paturi, la etajul 4 al spitalului. Aici, însă nu este linie de gardă iar pentru ca pacienții să fie îngrijiți de specialiști a fost nevoie de detașarea a doi medici.

”La secţia pentru pacienţii suspecţi de covid-19, de la etajul IV, secţia Medicală, nu este linie de gardă. Pentru urmărirea pacienţilor suspecţi, până la aflarea rezultatelor şi ulterior direcţionarea către secţiile specifice, sunt detaşaţi 2 medici pneumologi de la Dispensarul TBC, pentru asigurarea asistenţei medicale a pacienţilor în colaborare cu medicii din spital”, au spus pentru sansanews.ro, reprezentanții Spitalului Județean Buzău.

În prezent, la Spitalul Județean sunt în așteptarea testului COVID 31 de bolnavi, internați atât în secția nou amenajată cât și în containerele din curtea unității medicale.

De asemenea, situația s-a înrăutățit și la ATI. În prezent, toate cele 9 paturi sunt ocupare, iar alți 3 pacienți gravi sunt tratați în zona tampon din secția Medicală.

În secțiile COVID din Spitalul Județean sunt internați astăzi 59 de bolnavi.