Actualitate

ESTE OFICIAL! BUZĂUL ARE FACULTATE DE STAT! Care vor fi primele specializări disponibile. Vești importante și pentru profesori

Tinerii pot face facultate de stat la Buzău! Visul promis de Partidul Național Liberal a devenit astăzi realitate. O filială a Universității Dunărea de Jos din Galați va funcționa chiar din anul universitar viitor, ceea ce înseamnă că din octombrie absolvenții de liceu pot deja să se înscrie la primele specializări.

Așa cum anunța recent președintele PNL Buzău, Gabriel Avrămescu, în exclusivitate la Focus TV și Focus FM, chiar de anul viitor tinerii buzoieni, și nu numai, vor putea urma cursurile unei facultăți din cadrul prestigioasei Universități aproape de casă.

La Buzău a ajuns astăzi pentru a semna documentele care pun bazele filialei Universității din Galați, rectorul instituției, profesorul universitar dr. Lucian Georgescu.

”Vom deschide o filială a Universității Dunărea de Jos , cea mai mare universitate din Regiunea 2 SE. Este o modalitate de pregătire a noastră pentru educație, pentru formare continuă și pentru fondurile care vor veni prin programele lansate anul viitor”, a spus Lucian Georgescu.

Rectorul Universității “Dunărea de Jos” din Galați a precizat că filiala de la Buzău va cuprinde mai multe specializări. În perioada următoare va fi efectuat un studiu de piață  în urma căruia va fi bătută în cuie lista specializărilor din care pot alege viitorii studenți.

”Ne vom adresa tuturor vârstelor pentru că aici va fi și un centru de formare continuă care se va pregăti pentru reconversie profesională  pentru mai multe tipuri de meserii în funcție de cerința de piața muncii din Buzău și a zonelor limitrofe. Destinația acestei filiale va fi una multiplă. Vom avea specializări, pentru început, cel puțin două specializări socio-umane. În doi ani vom trece și la nivel de master”, a mai spus Lucian Georgescu.

Inițiativa liberalilor de a aduce la Buzău o universitate de prestigiu vine în sprijinul tinerilor. Mulți dintre ei, după finalizarea liceului, nu își continua studiile și asta dintr-un motiv clar: lipsa banilor pentru a putea suporta costul chiriei și transportul până în alt oraș.

”Astăzi, vom consfinți înființarea filialei Universității Dunărea de Jos la Buzău. E o șansă unică pentru tineri. Așa cum am spus încă de a început noi facem nu vorbim și iată că am făcut. Am făcut într-o lună de zile cât nu s-a făcut în 30 de ani pentru copii și tinerii din județul Buzău. Noi suntem preocupați și ne vom ocupa de viitorul copiilor noștri. Este o șansă unică și sper ca cei care vor veni din octombrie pe băncile facultății de la Buzău să aibă șansă în viață așa cum am avut și noi, cei care suntem astăzi aici. În afara de posibilitatea de a studia partea de licență și masterat, am venit și în sprijinul profesorilor din județul Buzău. Se va înființa și acel departament de pregătire didactică astfel că toți profesorii vor avea șansa de a face la Buzău acele cursuri pentru a-și obține gradele profesionale și pentru a avansa în carieră”, a punctat Gabriel Avrămescu.

Finanțare europeană pentru studenți și masteranzi

Filiala de la Buzău a Universității Dunărea de Jos va beneficia de o importantă finanțare europeană, a anunțat europarlamentarul Rareș Bogdan.

Concret studenții/masteranzii/doctoranzii buzoieni pot beneficia de finanţări de până la 100.000 euro pentru dezvoltarea de activități antreprenoriale.

”Studenții din România pot obține finanţări între 40.000 şi 100.000 de euro din fonduri europene pentru a-și deschide mici afaceri, în cadrul programului de finanțare Innotech Student 2020. Prin acest apel de 150 milioane de euro, se estimează că vor fi create peste 900 de afaceri şi aproximativ 5.000 de locuri de muncă la nivel național. Banii pot fi accesaţi de ONG-uri, universităţi, camere de comerţ, furnizori de formare, având statut de administratori de schemă de minimis. Grupul țintă recrutat în acest program va beneficia de: cursuri de dezvoltare a competențelor antreprenoriale (tinerii vor învăţa cum să devină antreprenori);sprijin în elaborarea planurilor de afaceri; selectia și subvenționarea planurilor selectate, cu o finanțare între 40.000-100.000 de euro, în funcție de numărul de locuri de muncă; stagii de practică potrivite ideii de afaceri selectate; consiliere și susținere în implementarea planurilor selectate”.

Reamintim, recent Gabriel Avrămescu, președintele PNL Buzău a anunțat în premieră la Focus Fm că tinerii din Buzău vor putea, de anul viitor, să urmeze cursuri universitare chiar la ei acasă. Liberalul buzoian, totodată cadru universitar la instituția gălățeană, anunța că proiectul extensiei Universității Dunărea De jos Galați la Buzău prevede și înființarea unui centru de formare profesională continuă.