Actualitate SĂNĂTATE

Apelul medicilor din Spitalul Județean, epuizați după valul 4: “Vaccinați-vă, doar așa vom avea mai puține forme grave în valul 5 și o presiune mai scăzută pe secțiile ATI”

După un val 4 al pandemiei de coronavirus extrem de agresiv, numărul infectărilor a scăzut serios. De câteva săptămâni, numărul cazurilor noi nu a mai trecut de 30. Scăderea se resimte și în spitalele COVID. Sunt mult mai puțini pacienți față de luna trecută, ceea ce înseamnă un moment de respiro pentru medici și asistente.

Personalul medical, epuizat după valul 4, are parte de câteva zile mai ușoare, în care poate respira ușurat, cât de cât. Dar, medicii se gândesc cu groază ca situația din ultimele luni să nu cumva să se repete. Pentru a nu mai ajunge ca în valul 4, cu secții supraaglomerate cu bolnavi în stare gravă și zeci de pacienți asteptând în curtea spitalului să le fie găsit un loc pe secție, medicii fac un nou apel la populație să nu ezite să se vaccineze anti COVID.

“În valul acesta 4 cred că fiecare am pierdut pe cineva: o cunoștință, părinți, un frate, un prieten. Toate acestea nu trebuie să se mai repete. Dacă aș putea să le spun ceva oamenilor, ar fi să se vaccineze acum. Poate, așa, reuișim să scădem cumva în valul 5 să avem forme ușoare pe care le putem gestiona mult mai ușor, să nu mai suprasolicităm Terapiile Intensive și să nu mai suprasolicităm nici medicii pneumologi și infecționiști, care au făcut față cu brio acestui val 4. Ei încă au pacienți pozitivi  internați din valul 4. Dacă ar veni valul 5 acum, nu știu cum am mai reuși să ieșim din această situație, la nivel național, nu doar la nivelul Spitalului Județean. Încă ne chinuim să ieșim la liman. Toți, cadrele medicale  și personalul auxiliar, sunt extenuați. Soluția este: vaccinare, testare, mers la spital”, a declarat la Focus Tv directorul medical al Spitalului Județean Buzău, dr. Ștefania Manolescu.

De asemenea, medicii le transmit buzoienilor ca la orice semn de boală să se testeze și să meargă la spital, pentru a evita complicațiile greu de tratat.

“În valul 4 au fost pacienți care au stat mult timp acasă, care au luat tratament după ce au auzit de la un vecin, de la o rudă. Nu a avut efect asupra lor și au ajuns prea târziu la spital. Acum să sperăm că se înțeleg anumite lucruri, că pacienții vor veni din timp la spital. Vrem să ne prindă valul 5 un pic pregătiți, știind prin ce am trecut în valul 4.”