Actualitate Social

Aproape un sfert dintre angajați sunt epuizați. Cum poți evita burnout-ul

Anul care tocmai s-a încheiat a fost unul destul de dificil pentru mare parte dintre salariații români. O arată rezultatele unui sondaj realizat de platforma de recrutare online Bestjobs. Sondajul realizat în ultimele două luni ale anului 2023, pe un eșantion de 1 300 de utilizatori de internet, arată că aproape un sfert dintre repondenți s-au confruntat cu epuizarea pe plan profesional. 24% dintre cei care au participat la sondaj au spus că au înțeles pe propria piele ce înseamnă burnout-ul.

Specialiștii explică faptul că acest fenomen a luat amploare odată cu pandemia, când multe persoane au ajuns să lase munca la birou și să lucreze de acasă. O alegere nu tocmai sănătoasă, pentru că acasă pierzi noțiunea timpului, ajungă să lucrezi aproape tot timpul, fără a avea un program. De aici și până la epuizare nu este decât un singur pas, a explicat, la Focus Tv, psihologul Mihaiela Avramescu.

Care sunt primele semne ale burnout-ului?

Sunt câteva semne care arată clar că o persoană este aproape de epuizare, cum ar fi tristețea, senzația de gol interior sau lipsa de energie dimineața. Sunt semnale pe care organismul le dă și care spun că este momentul să spui STOP, ba chiar să ceri ajutorul celor din jur.

Pentru a evita supra-solicitarea la locul de muncă, fiecare persoană ar trebui să își planifice foarte bine timpul, să aibă un program strict la serviciu, dar și să își facă timp pentru sine. Să ai un hobby care să îți ocupe o parte din timp, înseamnă sănătate curată. Sunt, însă, și alte mici secrete care te pot ajuta să îți păstrezi energia și optimismul chiar și după ore întregi de muncă.