Agricultura acum SĂNĂTATE

”ARMĂ” NATURALĂ ÎMPOTRIVA BOLILOR RARE! Asiaticii o folosesc în lupta cu HIV-ul și malaria. Specialiștii o recomandă și în pandemia de coronavirus. La Buzău costă doar 5 lei

În plină pandemie de coronavirus, când spălatul și dezinfectarea mâinilor este soluția principală pentru prevenirea infecției cu SARS-CoV-2, cercetătorii buzoieni vin cu o soluție inedită. Buretele vegetal natural sau lufa, cum este cunoscut de specialiști, care te scapă de microbi.

Este vorba despre o plantă originară din India, numită încă din secolul XVII-lea de către botaniștii europeni „luffah”, după denumirea ei arabo-egipteană.

Se cultivă sporadic în mai multe zone din țară, mai ales în Câmpia de Vest, Câmpia Olteniei și Câmpia Buzăului. Este de altfel foarte răspândită în India, China și Vietnam.

La Buzău a ajuns încă din 1962, când  a fost luată în studiu de un inginer de la Stațiunea de Cercetare Legumicolă Buzău. În timp, s-a descoperit că planta are proprietăți antiseptice astfel că cercetătorii buzoieni recomandă a fi folosită în această perioadă.

”Buretele vegetal natural este bogat în saponine și în substanțe virale. În Asia este folosit pe scară largă în tratarea HIV-ului și a malariei. Deci vorbim de o resursă naturală valoroasă cu proprietăți antiseptice. Buretele curăță foarte bine pielea, o protejează împotriva microbilor și a bacteriilor și este recomandat să-l folosim mai ales în această perioadă când ne confruntăm cu pandemia de coronavirus”, spune Costel Vânătoru, cercetător la Stațiunea Legumicolă Buzău.

Popularitatea plantei lufa pentru produsele de igienă personală se datorează efectului delicat de exfoliere a fibrelor asupra pielii, fiind în același timp una dintre metodele clasice și sănătoase de activare a circulației.

”Bureții naturali din fructe de lufa sunt moi și nu produc zgârieturi. Aceștia prezintă flexibilitate mare, astfel că după deformare, revin la forma inițială. Bureții sunt rezistenți la putrezire fiind apreciați în îngrijirea corpului ca un substitut pentru mănușile de masaj. Buretele natural obținut din lufa are un grad ridicat de porozitate, volum specific mare al porilor, proprietăți fizice stabile, nu este toxic fiind și biodegradabil”, a explicat Costel Vânătoru, cercetător.

Pe de altă parte, buretele vegetal poate fi folosit și în producerea unor produse industriale, cum ar fi filtre, izolații sau materiale de ambalare. Așadar, o afacere cu această plantă minune pare să fie un drum către succes. Iar asta o știu cel mai bine japonezii, Japonia numărându-se printre producătorii mondiali principali care exportă lufa.

”Produsele din Japonia sunt considerate a fi de calitate superioară. Fibrele fructelor mature sunt folosite și în izolarea locuințelor, domeniu de utilizare care începe să se extindă din ce în ce mai mult, mai ales în cazul caselor ecologice. Fibrele buretelui natural din lufa au capacitate mare de absorbție a apei, potrivite ca absorbant. O altă utilizare potențială este armarea rășinilor materialelor compozite în matrice, dar în acest caz, un strat exterior de hidroizolați, de exemplu din fibre de sticlă, este necesar pentru a evita absorbția apei din mediul înconjurător” a explicat Costel Vânătoru.


Buretele de lufa poate fi găsit și la magazinul Stațiunii de Cercetare Legumele Buzău și costă în jur de 5 lei.