Divertisment

Astăzi este ziua Mariei Ciobanu. La mulţi ani, Lie Ciocârlie!

Maria Ciobanu, celebra solistă de muzică populară, a împlinit astăzi vârsta de 84 de ani. 

Cariera

Supranumită și “Ciocârlia muzicii populare românești”, Maria Ciobanu a văzut pentru prima dată lumina zilei în data de 3 septembrie 1937, în comuna Roşiile din judeţul Vâlcea. Artista s-a născut într-o familie de țărani modești, pe nume Nicoliţa şi Ion Ciobanu. Hărăzită cu o voce divină, a bucurat atât în trecut cât și în prezent cu grasul ei deosebit, invitați de tot soiul la miile de petreceri și evenimente pe care le-a susținut. În anul 1961 își face debutul pe scena Ateneului Român alături de Orchestra „Barbu Lăutaru” a Filarmonicii „George Enescu”. Un an mai târziu, se înscrie la un concurs pentru ocuparea a unuia dintre cele două posturi la Ansamblul “Ciocârlia” al Ministerului de Interne, la Bucureşti. În aprilie 1962, Maria Ciobanu este angajată în Ansamblul “Ciocârlia” din București.Acesta a fost momentul când “Ciocârlia muzicii populare” prinde experiența necesară și își îmbunătățește activitatea artistică. Totodată, începe să colaboreaze cu toate marile orchestre de muzică populară din țară, cântând sub acompaniamentul unor dirijori maeștri: Ionel Budișteanu, Paraschiv Oprea și Gheorghe Zamfir.

Viaţa personală

Maria Ciobanu se căsătorește de tânără, cu un tractorist din satul ei natal și îi dă naștere Leontinei Văduva. Relația celor doi nu a durat și s-au despărțit rapid, din cauza faptului că bărbatul avea un comportament ce lasa foarte mult de dorit. În anul 1960 Maria Ciobanu îl cunoaște pe Ion Dolănescu. Cei doi înregistrează câteva piese împreună și devin cei mai iubiți și doriți artiști ai momentului. Piesele de referință ale celui mai iubit cuplu de artiști se aud oriunde în țară, dar și peste hotare. În ciuda faptului că Maria Ciobanu era măritată, Ion Dolănescu își dorește o relație amoroasă cu artista. Maria Ciobanu  se căsătorește cu Ion Dolănescu pe ulițele satului natal ale bărbatului, Perșinari. Oameni adunați din toate satele s-au îngrămădit să vadă pe cei doi artiști îmbrăcați în mire și mireasă.

Solista este căsătorită de aproape 40 de ani cu Mircea Câmpeanu, fostul soț al Ilenei Sărăroiu. Bărbatul este fost baschetbalist de performanță și formează o frumoasă familie din 1981. Despre mariajul cu Ion Dolănescu sunt cunoscute detalii, însă despre povestea de iubire cu actualul soț al artistei nu se știu atât de multe. Ciocârlia muzii populare românești a dezvăluit la un moment dat că îi pare nespus de rău că nu l-a întâlnit pe Mircea mult mai devreme, pentru că dacă ar fi făcut-o nu ar mai fi avut parte de atâtea „necazuri”.