Actualitate

Atenție la serbările folclorice, să nu devină electorale!

Serbările folclorice care sunt organizate, în această perioadă, în general la inițiativa unor administrații locale, sunt evenimente care trebuie ținute departe de campania electorală. Legea prevede acest lucru, iar apariția unor îndemnuri electorale sau alte acțiuni care au legătură cu propaganda electorală îi face pe organizatori pasibili de sancțiuni.

Biroul Electoral Central a adoptat, în prezenta campanie electorală, o hotărâre care interzice organizarea de spectacole sau serbări cu scop electoral, precum și utilizarea de materiale de propagandă în cadrul unor serbări folclorice. Având în vedere că, în această perioadă, sunt deja programate serbări folclorice, zile ale comunelor sau orașelor, organizatorii trebuie să se asigure că manifestările nu vor căpăta caracter electoral prin folosirea de îndemnuri, pliante, bannere, panotaj electoral, etc.

În cazul în care acest lucru se întâmplă, situațiile pot fi sesizate la biroul electoral de circumscripție care poate dispune măsuri diferite, inclusiv poate cere poliției oprirea acestor serbări sau sancționarea organizatorilor. Măsurile pe care le dispun, în astfel de situații, responsabilii birourilor electorale trebuie puse în aplicare ”de îndată”, după cum se arată în hotărârea BEC.