Actualitate

(LIVE TEXT) ATENȚIE! O cisternă încărcată cu diluant s-a răsturnat la ieşire din Buzău. Trafic blocat timp de 9 ore, risc de explozie și intoxicare (FOTO&VIDEO)

UPDATE: Traficul la intersecția dintre DN 1 B cu DN 2 E 85, la ieșire din Buzău, a fost reluat în jurul orei 13.00. Iată mărturia șoferiței care a provocat accidentul:

UPDATE6: Cisterna răsturnată în rond, la intersecția dintre DN 1 B și DN 2 E 85, a fost repusă pe roți cu ajutorul unei macarale. În momentul în care a fost așezată pe șosea în poziția inițială, pentru că a existat risc să se producă scântei, pompierii au format o perdea de apă.

După ce cisterna a fost repusă pe roți, echipele de intervenție au scos-o de pe șosea și se trece, efectiv, la la transvazarea substanței.

UPDATE5: Persistă riscurile de explozie și intoxicare la locul în care marți dimineață s-a răsturnat o cisternă încărcată cu 24 de tone de substanță folosită la diluarea vopselurilor.
Pompierii sunt la fața locului, alături de polițiști dar și de inspectori de la Inspectoratul Teritorial de Muncă, de comisari de la Garda de Mediu și de specialiști ai Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier. În zonă a ajuns și o macara cu care s-a încercat repunerea pe roți a cisternei, însă operațiunea nu a reușit. Autoritățile încearcă să identifice acum o firmă la care ar putea găsi un utilaj mai mare care să poată repune pe roți cisterna răsturnată în rondul de la hanul lui Țintă. După ce va fi repusă pe roți cisterna, se va trece la transvazarea substanței într-un alt autovehicul, care, de asemenea, se află la locul accidentului. In tot acest timp, persistă riscurile, însă pompierii sunt la fața locului si asigură zonă. Nici o mașină nu se află mai aproape de un kilometru și jumătate de locul în care s-a răsturnat cisterna cu diluant.

UPDATE4: Echipele care intervin la locul accidentului au încercat să repună pe roți cisterna cu un utilaj care a ajuns în zonă, însă operațiunea nu a fost o reușită. În zonă, este așteptat acum un utilaj mai mare, cu care se încerca din nou repunerea pe roți a cisternei.

UPDATE 3: Polițiștii vin cu precizări după accidentul produs la intersecția dintre DN 1 B și DN 2 E 85:

”În timp ce conducea o autocisternă pe DN1B pe direcția Ploiești-Buzău, o șoferiță de 46 de ani a pierdut controlul asupra direcției în intersecția cu sens giratoriu (intersecția DN1B cu DN2E85), răsturnându-se pe un lateral. Evenimentul nu s-a soldat cu rănirea de persoane. Traficul este în continuare blocat, polițiștii rutieri acționează pentru dirijarea către rutele ocolitoare”, a declarat pentru șansanews.ro purtătorul de cuvânt al IPJ Buzău, Ane Marie Vrapciu.

UPDATE2: La volanul cisternei care s-a răsturnat la ieșire din Buzău se afla o femeie. Cisterna este înmatriculată în județul Prahova. La locul accidentului, a ajuns și un utilaj cu care s-ar încerca repunerea pe roți a cisternei. Traficul este în continuare blocat și așa va rămâne până la înlăturarea tuturor riscurilor.

Cu ultime detalii de la locul accidentului locotenent George Crețu de la ISU Buzău:

 UPDATE1:  O macara urmează să fie adusă pentru a ridica cisterna şi a o repune pe roţi. De asemenea, la intervenţie a fost solicitată şi o autospecială CBRN, destinată intervenţiei în cazul accidentelor nucleare, biologice, chimice si radiologice şi pentru decontaminarea personalului de intervenție.

ȘTIRE INIȚIALĂ: O cisternă încărcată cu 24 de tone de diluant, cunoscut sub numele  White Spirit, s-a răsturnat marți dimineață la ieșire din municipiul Buzău, la intersecția DN 1 B cu DN2E85.

Din primele informații se pare că șoferul  a trecut peste rondul din zona intersecției, iar cisterna s-a răsturnat pe șosea. Inițial, șoferul a fost rămas blocat în mașină, însă apoi, atât el cât și o persoană care-l însoțea, au fost scoși de oamenii veniți la locul accidentului, fără a fi răniți.

La fața locului, intervin polițiști și pompieri, care au împrejmuit zona și au blocat circulația, nelăsând pe nimeni să intre în perimetrul respectiv. Pompierii stropesc cisterna cu apă și se asigură că nu sunt condiții de izbucnire a unui incendiu.

”La fața locului sunt 4 echipaje de salvatori, a existat pericol de explozie și de intoxicare, substanța se evaporă. Se va încerca trasvazarea substanței într-o altă cisternă”, a declarat pentru șansanews.ro George Crețu de la ISU Buzău.

Accident Cisternă

⚠️ Pompierii buzoieni au fost solicitați in aceasta dimineață pentru asigurarea măsurilor P.S.I. în cazul unui accident rutier, produs la intersecția dintre DN2E85 și DN1B, în care a fost implicată o autocisternă.📌 Având în vedere faptul că autocisterna transporta substanță diluantă "white spirit" exista pericol de explozie, precum și pericol de intoxicare.📌Astfel, la fața locului au fost dislocate 5 echipaje de salvatori care au acționat pentru izolarea zonei, protecția și limitarea scurgerilor de substanțe, respectiv reducerea riscurilor existente.📌De asemenea, in sprijin a fost solicitat un echipaj de cercetare CBRN din cadrul Unității Speciale de Intervenție în Situații de Urgență – Ciolpani.📌Totodată a fost dispusă măsura întreruperii circulației rutiere și blocarea accesului în zonă, cu sprijinul echipajelor de poliție și jandarmi, până la transvazarea lichidului inflamabil.Intervenția este in curs de desfășurare.

Publicată de ISU Buzau pe Luni, 21 septembrie 2020

Din cauza accidentului, traficul în zonă, la ieșire din Buzău spre Ploiești este blocat și așa va rămâne în următoarele ore.

”La intersecția dintre DN2 cu DN1B, la kilometrul 104+700 de metri, în zona municipiului Buzău, județul Buzău, o cisternă încărcată cu 24 de tone de substanță volatilă a pătruns în sensul giratoriu și s-a răsturnat. Nu au rezultat persoane rănite, însă sunt scurgeri pe carosabil, fiind risc ridicat de explozie. Traficul rutier este întrerupt pentru a permite intervenția echipajelor specializate. Circulația se desfășoară dirijat, fiind deviată pe 3 rute ocolitoare.”, potrivit Infotrafic.

RUTE OCOLITOARE:

Merei: DJ 203 G-DJ 205 Drumul Vinului- Zorești

Spătaru: Sos.Spătarului -mun.Buzău

Ce este diluantul White Spirit:

Produs obținut la distilarea petrolului brut, folosit ca solvent în industria lacurilor și vopsitorie.

Produs inflamabil. Pe prospectul produsului se menționează a nu se folosi în spații neaerisite. A nu se lăsa la îndemâna copiilor, a se feri de sursa de căldură, a nu se inhala, a nu se ingera.