Actualitate

Atenție, vine canicula! Măsuri urgente pentru protejarea populației. Ce se întâmplă cu satele în care apa curge cu porția

Urmează zile caniculare, iar meteorologii prognozează că vom avea cea mai călduroasă vară din ultimii ani. Chiar dacă ANM nu a emis încă avertizări, canicula e așteptată, iar autoritățile se pregătesc din timp pentru ceea ce va urma. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a aprobat, în ședință extraordinară, un plan de măsuri pentru protejarea populației în perioada următoare.

Potrivit CJSU, vor exista mai multe puncte de prim-ajutor, unde buzoienii vor primi, la nevoie, îngrijiri medicale, dar și apă rece. În municipiul Buzău vor fi patru puncte de prim-ajutor pentru caniculă. Acestea vor fi amenajate în zonele aglomerate, respectiv la Primărie, în zona Pieței Centrale, în Dorobanți și Parcul Crâng. În plus, va exista, la fel ca în anii trecuți, un acord cu farmaciile, unde de asemenea să funcționeze puncte de prim-ajutor, în toate celelalte orașe, dar și la țară.

Prefectul județului Buzău speră ca valul de căldură, când va apărea, să nu pună probleme. Totuși, acestea par inevitabile, în contextul în care există localități care la această oră se confruntă cu o criză a apei.  În zonele Năeni și Grebănu apa este furnizată doar trei ore pe zi. La Viperești, situația e și mai gravă, programul de furnizare a apei fiind de două-trei zile pe săptămână.

„Noi avem apă în două sate, dar nu avem debit de apă, pe perioada verii. Noi așteptăm proiectul pentru Viperești, Calvini, Cislău care va fi gata până în 2023. Acum primim maxim două zile pe săptămână. Eu am găsit sursă, e un izvor natural, o să vedem care e calitatea apei și dacă pot suplini până atunci lipsa de apă. Folosim fântânile, iau apă de acolo, apa este bună, nu în toate, dar ca apă menajeră o pot folosi. Forajele făcute nu sunt suficiente. Toată localitatea este afectată, suntem 3400 de oameni, afectați sunt 2000. Vorbim despre sute de familii care primesc apă cu program. E o problemă mai veche, de când am preluat mandatul era problema”, a declarat pentru Șansa News Romi Dedu, primarul comunei Viperești.

Potrivit primarului, sunt două foraje subdimensionate, care nu fac față consumului, dar lipsa apei are legătură și cu faptul că, în lipsa ploilor, oamenii își udă grădinile.

Compania de Apă a implementat un proiect, aflat în derulare, prin care apa potabilă va ajunge cât de curând în zona Lipia, unde se vor face patru foraje pe raza a 57 de kilometri către Ulmeni, Săhăteni și Amaru, cu posibilitate de derivație către Mihăilești, pentru asigurarea apei potabile necesare.

Etichete
Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian