Actualitate Șansa de Nehoiu Tineri pentru România

Au lăsat Anglia pentru Nehoiu și au găsit cheia succesului! Doi tineri au pus pe picioare o pepinieră unică în țară

Cursul vieții ți se poate schimba într-o fracțiune de secundă. Au simțit-o pe propria piele doi tineri din Nehoiu care, de la visul unui trai decent peste granițe și după ani întregi de muncă, atunci când toate păreau să se așeze, au fost nevoiți să ia o decizie radicală: și-au lăsat munca de 10 ani și căminul amenajat în Anglia și s-au întors acasă, lângă familie.  Nu au regretat, însă, niciun moment decizia luată, ci din contră. Au pus pe picioare o afacere unică în țară: o pepinieră în care se găsesc diverse soiuri de arbuști fructiferi.
În câțiva ani, tinerii antreprenori au ajuns să vândă soiuri diverse, rar întâlnite în țara noastră, cum ar fi mur alb, zmeur negru sau afin roz. Iar viitorul sună bine: cunoștințele temeinice, profesionalismul cu care îngrijesc arbuștii de calitate pe care îi scot la vânzare au făcut ca portofoliul de clienți să crească iar businessul să se dezvolte de la un an la altul.

Liviu Negoiță, un tânăr antreprenor din Nehoiu, a absolvit Colegiul Economic din Buzău și apoi a urmat Agronomia, în Capitală. Încă din timpul facultății a avut norocul să ajungă să învețe de la cei mai buni profesioniști ce înseamnă o pepinieră și cum poate fi dezvoltată o asemenea afacere. În timpul studenției, a ajuns în cea mai mare pepinieră de arbuști fructiferi din Anglia. A lucrat și a învățat secretele unei astfel de afaceri, i-a plăcut ceea ce făcea, așa că a decis să rămână să muncească printre străini. Alături de soția sa, și ea inginer agronom, s-au angajat în Anglia, au ajuns să câștige destul de bine, și-au cumpărat o casă, cu gândul de a-și stabili căminul acolo.

“Am ales să merg la Agronomie, în București. În acea perioadă, studenții de la Agronomie plecau în Anglia. Stăteau acolo câte 6 luni pentru un proiect, de fapt era un fel de “work and travel” în domeniul pe care ți-l alegeai. Am lucrat la cea mai mare pepinieră din Anglia timp de doi ani. Apoi, m-am hotărât să rămân definitiv acolo. Am muncit în Anglia până în 2018. Ne-am stabilit acolo, și soția terminase Agronomia. Plănuisem să rămânem acolo, ne-am luat casă, aveam locuri de muncă ok.“

O tragedie produsă în familie avea însă să le dea viața peste cap. Pierderea mult prea devreme a unui membru al familiei i-a făcut pe cei doi tineri să renunțe la visul lor, la tot ceea ce clădiseră în Anglia. Au lăsat locurile de muncă unde erau plătiți mult peste ceea ce se câștiga în țară, căminul cumpărat acolo, și s-au întors acasă, la Nehoiu. Tot răul spre bine, însă. A fost o schimbare care, în scurt timp, s-a dovedit a fi lozul câștigător.

Primii pași pentru înființarea pepinierei

Întorși în țară cu un bagaj stufos de cunoștințe în horticultură, cu o experiență vastă în domeniu, soții Negoiță au făcut un pas important: au decis să pună în aplicare ceea ce învățaseră peste hotare. Cu banii pe care i-au strâns în toți acești ani, au cumpărat o suprafață de teren pe care și-au amenajat serele în care au început să planteze arbuști fructiferi.

“În primăvara anului 2019 am început. Nu știam nimic despre piața de aici. În primii ani am căutat să văd de ce e nevoie pe piață, am observat că era o lipsă destul de mare, de fapt nu exista ce făceam noi acolo, nu exista așa ceva. Sunt două pepiniere mari în țară doar pe afin, dar noi ne-am axat pe pepinieră de arbuști: afin, zmeur, mur, coacăz, tot ce ține de arbuști fructiferi. Am avut norocul că am avut contacte din afară, am putut să preiau comenzi, experiența și contactele din afară ne-au ajutat foarte mult. Astfel, inițial am avut ceva comenzi, făceam plante pentru cei din afară, pentru o firmă de acolo.”

Ulterior, tinerii din Nehoiu au căutat să își extindă afacerea la nivelul țării noastre.

“Am călătorit în toată țara să cunosc potențiali clienți, să văd piața și apoi am început ușor, ușor să ne mișcăm și noi iar acum vindem doar în țară. Am pornit cu o investiție inițială în primul an de 50 000 euro, fonduri pentru solarii, teren, împrejmuire, material săditor. Apoi, s-a dublat investiția și am reinvestit banii an de an. Este și un profit ok.”

Ușor, ușor, antreprenorii buzoieni au devenit cunoscuți în toată țara. În timp, au reușit certificarea pepinierei, ceea ce a însemnat un atuu important.

Afin la ghiveci pentru plantații comerciale

“Sunt două aspecte ale afacerii noastre: lucrăm o dată pe partea comercială cu clienții care doresc să își înființeze plantații și au nevoie de toate documentația, au nevoie și pe fonduri europene, suntem autorizați avem certificările necesare pentru a produce material săditor pentru plantații înființate pe fonduri europene și în al doilea rând producem plante pentru clienții amatori, sau care au ca hobby plantatul de arbuști în propria grădină.”

Cheia reușitei: calitate, atenție maximă și profesionalism

Nici nu le-a fost greu să atragă clienții. Adevărați profesioniști, dornici să învețe mereu tehnici noi și să scoată pe piață produse de calitate, tinerii din Nehoiu au ajuns să furnizeze arbuști în întreaga țară.  Livrările vor fi în creștere, pentru că planul de bătaie pentru anul ce vine vizează dublarea producției.

Afin, plante obținute in vitro, în laborator

“Tot materialul e luat din Polonia, lucrăm cu un laborator mare de acolo. Pe de altă parte, mai facem și noi. Unele plante se înmulțesc in vitro, altele și prin butași, sunt diferite tehnologii de înmulțire a plantelor. Ceea ce este in vitro luăm din Polonia, ceea ce se înmulțește prin butași sau alte metode, le producem noi. Încercăm să producem cât mai mult noi pentru că avem costuri mai mici, e mai rentabil așa. Totul se cultivă la containere, la ghivece, nu avem nevoie de suprafață foarte mare. avem, per total, 5000 metri ca și suprafață. Avem trei solarii, unul încălzit și două neîncălzite. Unul este pentru plantele mici, provenite din laborator. Nu avem o suprafață enorm de mare dar ne dorim și cu siguranță de la anul ne vom extinde. Am mai luat ceva teren și ne vom extinde, ne vom dubla producția. Încercăm să atragem și fonduri europene pentru că e o nouă fereastră deschisă de anul acesta sau începutul anului viitor, noi la început nu am găsit nimic disponibil pentru ceea ce făceam.”

Cei doi tineri antreprenori au reușit nu doar să își dezvolte afacerea proprie și să aibă un profit care le dă încredere și motivație să meargă cât mai departe, ci și să ofere un venit persoanelor din oraș. În fiecare lună, la pepiniera de arbuști fructiferi de la Nehoiu lucrează câteva persoane plătite de cei doi antreprenori.

“De pepinieră ne ocupăm noi, eu și soția, dar avem și zilieri. Vara, timp de 8 luni, avem zilieri. Sunt oameni pe care îi luăm când avem anumite lucrări de făcut, dar cam tot timpul avem 3-5 oameni care ne ajută la treabă. În perioada aglomerată, cam două luni pe an, când este de plantat mai mult, avem și 10 oameni.”

Oferta antreprenorilor din Nehoiu este variată. Fel de fel de soiuri de arbuști de zmeur, afin, mur pot fi achiziționate de aici. Atât soiuri tradiționale, cât și mai puțin întâlnite în zonă. Menționăm aici murul alb, zmeurul negru sau afinul roz, căpșun japonez.

Comenzile se fac telefonic, pe Facebook sau prin e-mail, iar coletele, atent sigilate, se trimit oriunde în țară, prin curier sau Poștă.