Actualitate

Trauma de doliu la copil, o problemă greu de gestionat. Cum o recunoaștem și care sunt soluțiile

Tot mai mulți buzoieni sunt conduși pe ultimul drum. Cauza principală a creșterii numărului de decese este pandemia de coronavirus, care, de la începutul declanșării, a curmat viața a 832 de persoane din județul Buzău. Conform datelor de la Direcția de Statistică, în județul Buzău, de la începutul anului, până în luna septembrie, au murit 5559 de persoane, cu peste 500 de persoane mai mult decât în aceeași perioadă a anului 2020.

Moartea cuiva drag aduce întotdeauna tristețe în sufletele oamenilor. Însă, cei mai afectați de moartea unei persoane sunt copiii. Mulți dintre copii nu cunosc ce este moartea, ci doar efectul ei. Mai exact, cei mici simt lipsa persoanei dragi, lucru ce îi poate tulbura în dezvoltarea lor.

Decesul unei persoane apropiate copilului sau al unui animal de companie îi provoacă acestuia confuzie și neliniște. Specialiștii în domeniul psihologiei fac distincția între doliu și trauma de deces.

„O experiență intensă, copleșitoare cum este pierderea unui părinte, bunic, animal de companie sau a unei rude îl tulbură pe copil și-l deconectează de sine, dezorientându-l în propria viață.

Simptomele doliului și ale traumei sunt diferite. La copilul care trăiește experiența doliului putem recunoaște tristețea, plânsul, supărarea. În cazul traumei de deces, simptomele unui copil șocat, stupefiat, blocat în traumă sunt adesea dificil de observat sau adulții nu le corelează cu  pierderea, și anume tulburări de comportament, dureri de cap sau stomac, lipsă de concentrare. Cu alte cuvinte, durerea este mascată de șocul traumatic.” a declarat psihologul Oana Șerbu

Misiunea dificilă de a-i explica copilului că moartea este un proces natural, că toată lumea suferă de pierderea suferită și că este în regulă să fie trist, îi revine părintelui. Însă este mult mai bine să i se explice, chiar și la vârste fragede, despre acest aspect decât să nu înțeleagă ce se întâmplă.

„Deși suferința pierderii nu poate fi evitată, procesarea durerii în locul negării și evitării acesteia duc la prevenirea traumei de deces, cu efecte pe termen lung asupra sănătății psihice și fizice și acceptarea realității a ceea ce s-a întâmplat.”

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian