Actualitate

Au rămas și fără puținii bani din care trăiau. Ce au pățit sute de buzoieni

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă nu mai tolerează refuzul unui loc de muncă. O arată cifrele înregistrate în ultima lună când nu mai puțin de 1200 de persoane rămas fără venitul minim garantat pentru că nu vrut să muncească. Ionel Tociu, directorul AJOFM, a explicat că s-a ajuns la această decizie deoarece, în Buzău, majoritatea șomerilor aflați într-o formă de evidență și plată erau, de fapt, beneficiari ai venitului minim garantat care încasau de ani buni acești bani fără să fi mers vreo zi la muncă.

În luna august, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Buzău a derulat o campanie agresivă împotriva acestor persoane cărora le-au fost trimise direct la domiciliu repartiții pe locuri de muncă compatibile cu pregătirea lor, iar cei care, în 5 zile, nu au adus răspuns de la angajator au fost rămas fără banii de la stat. Ideea a dat roade pentru că doar într-o lună au fost tăiate veniturile a 376 de persoane, în timp ce alți peste 800 de beneficiari ai venitului minim garantat au renunțat din proprie inițiativă când au auzit că sunt trimiși la muncă.

Aceeași decizie se aplică și pentru șomerii care refuză un curs de calificare. Și, din păcate, 28 de persoane, majoritatea tineri absolvenți, care nu au dorit să urmeze un curs de calificare profesională gratuit , oferit de AJOFM, au rămas fără ajutorul de șomaj.

Ionel Tociu, director AJOFM

De asemenea, au fost și persoane care au dorit să se angajeze, astfel că 902 persoane au ieșit din evidențele AJOFM după ce și-au găsit un loc de muncă.

La finalul campaniei, Buzăul înregistra o rată a șomajului de 4,35%, adică cu aproape un procent mai mică decât cea înregistrată luna anterioară.