Deficitul de medici din cel mai mare spital al județului este un meci care se joacă în prelungiri și care, în anumite reprize, se mută și la la nivelul Casei Județene de Asigurări de Sănătate. Lipsa acută de specialiști și plecarea halatelor albe din Spitalul Județean au fost subiecte dezbătute astăzi în ședința Consiliului de Administrație al CJAS, ședință în cadrul căreia s-a luat o decizie importantă care vine ca un semnal dat de autorități în plină criză a specialiștilor din sănătate.
La doar două zile după ce Secția Cardiologie a Spitalului Județean a fost redeschisă, după o săptămână extrem de grea ca urmare a demisiei ambilor cardiologi care profesau aici, situația a fost analizată și în cadrul ședinței C.A. al CJAS. Asta după ce pe ordinea de zi a ședinței a fost inclusă oportunitatea încheierii unor noi contracte, înainte de expirarea contractului cadru actual, cu unii medici specialiști, printre care și doi cardiologi care au plecat recent din Spitalul Județean. Practic, medicii au cerut să intre în contract cu CJAS, prin cabinetele private pe care le dețin. Ținând cont de subiectul extrem de sensibil, la ședință au fost invitați să participe și managerul Spitalului Județean, Claudiu Damian, dar și prefectul Daniel Țiclea.
Managerul spitalului și prefectul de Buzău au luat cuvântul în ședință și au prezentat situația de la nivelul celui mai mare spital din județ și problemele întâlnite în sistemul sanitar buzoian. Practic, cei doi invitați au explicat ce ar însemna o decizie favorabilă în ceea ce privește solicitarea medicilor de încheiere de contracte cu Casa, decizie care ar fi fost similară cu o încurajare a exodului specialiștilor din Spitalul Județean și trecerea lor în mediul privat.
Membrii Consiliului de Administrație au ascultat toate punctele de vedere, au analizat solicitările medicilor și, în final, au decis să dea un vot negativ, după cum a explicat, în declarația de mai jos, președintele-director general al CJAS Buzău, Eliza Oncel:
Timp de o săptămână, Secția Cardiologie a Spitalului Județean a avut activitatea suspendată din lipsă de medici specialiști. Cei doi cardiologi care profesau în secție au decis să plece din spital mai devreme decât stabiliseră inițial, respectiv 1 octombrie, preferând să rămână în mediul privat. Secția a fost redeschisă abia lunea aceasta, după ce un medic a fost detașat de la Spitalul Râmnicu Sărat. De la 1 octombrie, un alt medic cardiolog aflat la pensie va reveni în spital pentru a conulta pacienții și a le prescrie tratamentul necesar. Soluția identificată de conducerea spitalului este însă doar una temporară și nu rezolvă problema pe termen lung.
Adaugă comentarii