Val de nereguli descoperite de angajații Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură în timpul controalelor efectuate la legumicultorii care au depus dosarele în vederea obținerii ajutorului de minimis în valoare de 2.000 de euro pentru legumele cultivate în spații protejate.
Cel mai des, producătorii au vrut ”să fure” la suprafața cultivată. Cu alte cuvinte, în loc de o mie de metri pătrați cât era obligatoriu pentru a putea primi banii de la stat, legumicultorii au cultivat o suprafață mai mică, respectiv de la 700-800 de metri pătrați până la 200-400 de metri pătrați. În total, 28 de dosare au fost respinse de la plată din cauza unor astfel de nereguli descoperite pe teren.
”28 dintre fermierii controlați au fost identificați cu neconformități. Avem un fermier care a refuzat controlul , avem câțiva fermieri care nu au înființat culturile și am mai întâlnit, în timpul controlului, și persoane care nu au respectat condiția minimă de suprafață de cultură. De exemplu, am avut situații în care suprafața măsurată la control era de doar 200 , 500 sau chiar 700-800 metri pătrați în condițiile în care suprafața cultivată ar fi trebuit să fie o mie de metri pătrați pentru a putea fi acordat ajutorul de minimis. Aceștia vor fi respinși de la plată”, a spus Claudia Stelea, directorul APIA Buzău
În total, la Buzău au fost depuse 650 de cereri pentru acordarea ajutorului de minimis. În general, fermierii au cultivat ardei, castraveți, tomate și vinete. Pentru a primi banii, legumicultorii mai au de îndeplinit o condiție esențială. Mai exact, trebuie să-și vândă întreaga producție în perioadă 2 noiembrie-2 decembrie și să facă dovada cantității vândute pe baza unor documente pe care le depun la dosarul prin care au solicitat cei 2.000 de euro. Banii vor ajunge la legumicultori abia în luna decembrie.
Adaugă comentarii