Divertisment

Aurelian Andreescu ar fi împlinit azi 80 de ani. Moarte subită, peste 200 cântece lăsate moștenire

Artistul Aurelian Andreescu s-a născut în 12 mai și va rămâne una dintre cele mai bune voci din muzica românească. A pierit subit, la numai 44 de ani, la 22 iulie 1986. Ar fi păcat să îl uităm pe unul dintre cei mai mari cântăreți de muzică românească. La data de 12 mai ar fi împlinit 80 de ani. Vocea inconfundabilă a lui Aurelian Andreescu se mai aude la radio Focus Fm.

Aurelian Andreescu este considerat una dintre cele mai mari voci masculine pe care a avut-o muzica uşoară românească. În urma sa au rămas peste 200 de melodii celebre în Epoca de Aur. Peste 200 de melodii, una mai minunată ca alta, printre care „Copacul”, „Fluierând pe stradă”, „Oameni”, „Tu eşti primăvara mea”, „Un fluture şi-o pasăre”, „Vreau numai soare”.

Cei care l-au văzut și auzit pe Aurelian Andreescu își amintesc cu multă plăcere de artist: aranjat la patru ace, cu floare la butonieră. Uneori purta un inel, iar costumul, cravata şi pantofii erau ultimul model. Ca solist, trebuia să fie elegant, pe acea vreme costumul fiind obligatoriu, din respect pentru public, dar şi pentru propria persoană. Iubea florile şi nu era spectacol în care să nu urce pe scenă copii care-i dăruiau buchete şi-i cereau autografe.

Nu avea studii muzicale, dar avea o ureche muzicală de excepție. Mariella Andreescu, soția sa a povestit că Aurelian n-a luat nici un minut lecţii de canto. Singur a învăţat. Singur şi-a format un stil.

Despre ultima zi din viața lui Aurelian Andreescu a povestit unul dintre prietenii artistului, Cornel Constantiniu:

Cu un an înainte de a muri, a avut o comă hepatică. Generalul Suteu a fost cel care l-a tratat și l-a salvat de la operație. Una dintre recomandările doctorului a fost să evite expunerea la soare. În anul dispariției s-a dus la Eforie Nord, în restaurantul în care cânta Petre Geambașu. Niște așa-ziși fani, l-au convins să bea câteva pahare de vin, care i-au fost fatale. L-a rugat pe Geambașu să-l lase să cânte două melodii, iar spre finalul ultimei piese i s-a făcut rău. Imediat cum a terminat de cântat, a intrat în comă. A murit în aceeași seară la Spitalul Județean Constanța.”