Actualitate

Autorul celei mai oribile crime din Buzău, care a speriat românii, judecat tot pentru omor prin cruzimi

Buzoianul care și-a ucis fosta iubită prin incendiere, într-un apartament de pe bulevardul Nicolae Bălcescu, Cosmin Dan, va fi judecat, în continuare,  pentru omor deosebit de grav prin cruzimi. Magistrații Curții de Apel Ploiești au decis, la termenul de marți, ca tânărul să fie judecat și în apel pentru aceeași infracțiune care a stat la baza primei condamnări. Practic, judecătorii au respins cererea depusă de Cosmin Dan de schimbare a încadrării juridice a faptei, la fel cum a făcut-o și magistratul de la fond. Decizia nu are nicio cale de atac. Cosmin Dan a aflat, în cadrul unei legături video, decizia judecătorilor de la Curtea de Apel Ploiești. El se află în arest la Penitenciarul Mărgineni din județul Dâmbovița unde a fost transferat de la Focșani atunci când procesul a ajuns în faza apelului. La termenul de marți, buzoianul a participat prin sistemul video existent în penitenciar, în timp ce alte părți în proces au fost prezente în sală.

La sfârșitul lunii ianuarie, Cosmin Dan a fost condmanat de Tribunalul Buzău la 24 de ani de închisoare pentru omor deosebit de grav prin cruzimi după ce și-a ucis fosta iubită prin incendiere. Decizia a fost atacată cu apel, procesul mutându-se la Curtea de Apel Ploiești.  Apel au declarat atât părinții fetei cât și inculpatul.

Fapta pentru care este judecat Cosmin Dan este o crimă care a îngrozit pe toată lumea, în februarie, anul trecut. În zorii zilei de 23 februarie, imediat după ce a revenit în orașul Buzău, după o noapte petrecută într-un club din Capitală, Cosmin Dan a mers la locuința fostei sale iubite, unde avusese loc o petrecere. Tânărul de 21 de ani a ajuns în apartamentul de pe bulevardul Nicolae Bălcescu, unde, în acel moment, se aflau atât fosta iubită, cât și noua iubită a sa, pentru a cere socoteală tocmai în legătură cu întâlnirea dintre cele două. Evoluția conflictuală a dus la un comportament violent al lui Cosmin Dan care și-a sunat doi dintre prietenii cu care petrecuse în clubul bucureștean, cerându-le să-i aducă o sticlă cu benzină. Atunci când cei doi au adus substanța inflamabilă, buzoianul, care era și sub influența alcoolului și drogurilor, a stropit-o pe tânără și a aprins o brichetă cu intenția clară de a o incendia, fără ca cineva să aibă timp să intervină. Necropsia a arătat că fata de  20 de ani a murit din cauza arsurilor și a intoxicației cu monoxid de carbon.