Actualitate

AVEM SOLUȚIA ÎN DOSARUL RETROCEDĂRILOR. Aici!

UPDATE: Magistrații Curții Supreme au amânat pronunțarea în dosarul Beganu pentru data de 6 iulie.

ȘTIRE INIȚIALĂ: Magistrații Curții Supreme sunt așteptați miercuri cu soluția finală în dosarul Beganu. La ultimul termen, judecătorii au amânat pronunțarea în dosarul retrocedărilor ilegale de pădure din județul Buzău, în care au fost trimiși în judecată 12 inculpați. Pronunțarea unei soluții finale este așteptată miercuri. Pe de altă parte, magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au și posibilitatea amânării din nou a verdictului, în cazul în care vor considera că mai au nevoie de timp de pentru a se pronunța în acest caz.

Dosarul retrocedării ilegale a peste 5 000 ha de pădure de la Gura Teghii a fost înaintat de DNA instanței în primăvara anului 2015. 12 persoane, printre care foști prefecți ai județului, un magistrat, un avocat dar și un afacerist, au fost trimiși în judecată pentru fapte de corupție. Prima soluție în dosar a venit de la Curtea de Apel Ploiești pe 28 iunie 2018. Inculpații au făcut recurs, astfel că dosarul a ajuns la Înalta Curte. Acum, la aproape 2 ani de la pronunțarea primei soluții, judecătorii Curții Supreme sunt așteptați să pună punct acestui caz.

Prima instanță sesizată în acest caz l-a condamnat pe afaceristul Gheorghe Ceteraș, cel de la care a pornit totul în acest caz, la 10 ani și 8 luni închisoare cu executare. Foștii prefecți de Buzău, Paul Beganu și Maria Buleandră, au fost condamnați la 9 ani și 8 luni de închisoare, respectiv  5 ani și 6 luni. Fostul șef de la ITRSV Focșani, Alexandru Lefter, a primit 5 ani de închisoare, avocatul Cosmin Vasile tot 5 ani, Ion Irimia, fost lucrător la Direcția Silvică Buzău, 5 ani și jumătate, în timp ce fostul judecător de la Pătârlagele, Neculae Toader, a fost condamnat la 6 ani si 6 luni închisoare. Totodată, fostul jurist al Prefecturii, Ștefan Feraru a primit 3 ani si 2 luni de închisoare iar fostul secretar al Primăriei Gura Teghii, Iuliana Panaete, 4 ani  cu executare. În același dosar au mai fost condamnați alți doi inculpați, EDUARD MOISEANU , la 4 ani închisoare cu executare și administratorul societății Forestiera Ardeleana, Gheorghe Poenaru, la 2 ani şi 6 luni închisoare dar cu suspendare. În același dosar, Anton Constantin a fost conmdamnat la 3 ani închisoare cu executare.

Pe de altă parte, instanța a dispus confiscarea unor sume importante de bani de la 8 dintre inculpati. Cea mai mare sumă , de 2.288.000 euro şi 10.000 lei, ar urma să fie plătită de afaceristul Gheorghe Ceteraş.