Actualitate Șansa de Nehoiu Șansa de Pogoanele

BACALAUREATUL ÎN PANDEMIE, CEL MAI GREU DE ORGANIZAT DIN ULTIMII ANI. Care a fost cea mai mare provocare a Inspectoratului Școlar?

Asigurarea supraveghetorilor și a membrilor comisiilor de examen și de evaluare le-a dat mare bătaie de cap inspectorilor școlari, desemnați să organizeze bacalaureatul din acest an. Regulile impuse de pandemie, în special numărul limitat de elevi dintr-o clasă, a schimbat cu totul modul de repartizare a candidaților și a impus un număr record de cadre didactice ce urmează să fie implicate în examen.

Concret, în acest an, a fost nevoie de trei ori mai multe cadre didactice la supraveghere și în comisii decât până acum.

”Anul acesta este un bacalaureat special. Și asta pentru că implică un număr foarte mare de cadre didactice. Peste 900 de cadre didactice avem nevoie în această perioadă. Este un record în comparație cu alți ani. Practic, o clasă care era formată anul trecut și din 30 de elevi, anul acesta a fost împărțită în trei clase pentru a asigura cei 4 metri pătrați pentru fiecare candidat. Pentru fiecare clasă avem nevoie de 2 supraveghetori. În plus, avem 19 comisii de examen, o subcomisie și trei comisii de evaluare. La fiecare avem nevoie de 7 membri. A fost foarte greu să găsim cadre didactice. Am adus și profesori de gimnaziu și chiar educatori din grădinițe pentru a completa necesarul”, a spus Nela Wamsiedel, inspector școlar general adjunct.

Și numărul candidaților este mai mare anul acesta decât în anul trecut, fiind înscriși foarte mulți tineri și din seriile anterioare.

”S-au înscris la această sesiune 2.976 de elevi și 431 din seriile precedente , adică un număr ridicat de candidați. Avem și elevi care nu vor intra în examen, din motive medicale. Avem deja două situații confirmate de Direcția de Sănătate Publică și încă o elevă de la un liceu din municipiu, internată în spital, pentru care așteptăm decizia DSP. Ei vor susține bacalaureatul în sesiunea specială”, a explicat Nela Wamsiedel, inspector școlar general adjunct.

Numărul crescut de candidați a impus și un număr mai mare de centre de examen.

”Vom avea 19 centre de examen. Mai multe ca în alți ani. 12 sunt în municipiu Buzău, patru în municipiul Râmnicu Sărat, și câte un centru în Pogoanele, Nehoiu, Pătârlagele și pentru Liceul de Deficiențe va fi un centru arondat Liceului Economic. De asemenea vom avea 3 centre de evaluare”, a spus Nela Wamsiedel.

Membrii comisiilor din centrele de examen și de evaluare vor fi stabiliți sâmbătă, în urma unei trageri la sorți organizate online.