Actualitate

Bacterie periculoasă, descoperită la o unitate de producție din Buzău. Ce măsuri au luat inspectorii DSV

Carne contaminată cu o bacterie periculoasă a fost descoperită la o unitate de producție din municipiul Buzău. Totul a ieșit la iveală după ce medicii veterinari au recoltat probe în baza Programului de Supraveghere și Control. Potrivi DSV, în luna ianuarie au fost recoltate 31 de probe, iar una dintre ele nu a îndeplinit criteriul microbiologic pentru Salmonella spp.

”În baza Programului de supraveghere și control au fost prelevate 31 probe de produse alimentare pentru determinarea conformității acestora cu prevederile legale în vigoare. În urma analizării probelor prelevate, 1 probă de carne de pasăre preparată nu a îndeplinit criteriul microbiologic pentru Salmonella spp”, informează DSV.

Neregulile au fost descoperite la o unitate de producție din municipiul Buzău și potrivit inspectorilor DSV este vorba despre o cantitate de 400 de kilograme de carne de pasăre.

”Întreaga cantitate de 400 kg a fost sechestrată , urmând ca ulterior unitatea să o proceseze prin tratament termic de peste 72 grade Celsius și retestată ulterior pentru determinarea Salmonella spp”, spun inspectorii DSV.

Din fericire, nu a existat niciun pericol pentru populație pentru că din lotul respectiv nu au ajuns produse pe piață.

”De menționat este faptul ca nu a ajuns pe piața produse din lotul încriminat, întreaga cantitate fiind în stocul unității respectiv în depozitul frigorific”, informează aceleași surse.

De asemenea, tot în luna ianuarie, inspectorii D.S.V.S.A. Buzău au efectuat controale și verificări la obiective supuse controlului pentru siguranța alimentelor fiind controlați 159 operatori economici, pe întreg lanțul de la producție la comercializare.

Controalele efectuate au vizat următoarele aspecte:

  • Verificarea respectării condițiilor generale de igienă;
  • Verificarea procedurilor bazate pe principiile HACCP;
  • Verificarea respectării cerințelor de trasabilitate;
  • Verificarea implementării și respectării programelor de autocontrol;
  • Verificarea modului de etichetare a produselor alimentare;
  • Stabilirea profilului de risc al operatorilor economici din domeniul alimentar.

În urma controalelor efectuate au fost constatate următoarele neconformități: deficiențe structurale, lipsa verificării stării de sănătate, neefectuarea acțiunilor de dezinfecție/dezinsecție/deratizare, lipsa monitorizării temperaturii din spațiile frigorifice, desfășurarea de activități fără a deține înregistrare sanitară veterinară, deficiențe de trasabilitate.

Urmare a acestor neconformități au fost aplicate 3 amenzi contravenționale în valoare totală de 24000 lei și 8 avertismente.