Actualitate

Buzoieni, blocați în nămeți, operațiuni de salvare. Gestul inconștient al unui tânăr, în plin viscol

Chiar dacă au avut experiența viscolului de săptămâna trecută, autoritățile nu au fost scutite de situații în care unii buzoieni, plecați la drum, au fost surprinși de troiene, fiind nevoie de intervenții cu utilaje de deszăpezire. Astfel de situații au fost semnalate pe două drumuri județene, iar cei sinistrați au sunat la 112.

„În urma apelurilor prin SNUAU 112 prin care mai multe persoane au cerut ajutorul, fiind blocate în nămeți, polițiștii, cu ajutorul utilajelor de deszăpezire au intervenit pe drumurile Dj203M și Dj216, unde 5 autoturisme nu au mai putut înainta, reușind să ducă într-un loc sigur cele 11 persoane aflate în mașini”, transmite IPJ Buzău.

Pe de altă parte, polițiștii aflați în filtre sau în patrulare, au urmărit să reducă riscul în care unii șoferi să rămână înzapeziți sau să derapeze pe șosele. Surpriza apărut pe DN2 E85, când radarul a surprins o mașină rulând cu 131 km/h în condițiile în care era deja viscol.

„În timpul activităților polițiștii au depistat pe DN2E85, în localitatea Limpeziș, un tânăr în vârstă de 21 de ani, din Galați, al cărui autoturism a fost înregistrat de aparatul radar cu o viteză de 131 km/h. Pentru că emana halenă alcoolică, șoferul a fost testat cu aparatul etilotest care a indicat valoarea de 0,63 mg/l alcool pur în aerul expirat. Conducătorul auto a fost transportat la o unitate spitalicească pentru prelevarea de mostre biologice în vederea stabilirii cu exactiate a alcoolemiei„, a mai transmis IPJ Buzău.

Vremea rea nu a trecut. Ce măsuri de precauție se recomandă

Polițiștii se află la datorie pe principalele artere de circulație și vă transmit o serie de recomandări pentru a nu ajunge în situația de a apela la drumari să vă scoată din troiene și pentru a preveni accidentele rutiere.

  • Angajați-vă doar în deplasările ce nu suferă amânare și informați-vă despre condițiile existente pe ruta pe care urmează să o parcurgeți.
  • Pregătiți-vă corespunzător autovehiculul înainte de a pleca la drum.
  • Pe porţiunile acoperite cu zăpadă sau polei este indicat să nu viraţi şi să frânaţi în acelaşi timp! Evitaţi să acţionaţi brusc frâna şi mecanismele de direcţie, deoarece puteţi derapa foarte uşor.
  • Circulați cu o viteză care vă permite oprirea în condiţii de siguranţă, atunci când apare o situaţie de pericol.
  • Pentru un plus de siguranţă, măriți distanța în mers între vehicule, un carosabil alunecos din cauza ploii, poleiului sau a stratului de zăpadă are ca efect diminuarea aderenţei pneurilor la sol şi, implicit, triplarea distanţei de frânare.
  • În situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza ploii, lapoviţei sau ninsorii, folosirea luminilor de către toţi conducători auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers.
  • Nu uitați că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie să fie echipate cu dispozitive antiderapante.
  • În situația în care veți fi surprinși circulând pe un drum acoperit cu gheață, zăpadă sau polei, fără a avea autovehiculul dotat adecvat, puteți fi sancționat contravențional cu amendă și vi se poate reține certificatul de înmatriculare al autovehiculului.
  • De asemenea, polițiștii atrag atenția conducătorilor auto să respecte indicațiile polițiștilor întâlniți în trafic, dar și semnificația indicatoarelor care semnalizează instituirea de restricții de circulație aplicate pe anumite tronsoane de drum.
  • În conformitate cu prevederile Regulamentului de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, este interzisă circulația participanților la trafic pe sectoarele de drum public la începutul cărora sunt instalate indicatoare ce interzic accesul.

Informații actualizate despre situația traficului găsiți pe siteul oficial al Poliției Române, la secțiunea Infotrafic: https://www.politiaromana.ro/ro/info-trafic.