Actualitate

Bacul de toamnă vine cu o schimbare majoră pentru candidați. Despre ce este vorba

Liceeni intră din nou în febra examenelor, iar tinerii care vor susține bacalaureatul de toamnă vor fi întâmpinați cu o premieră. Este vorba despre evaluarea digitalizată a lucrărilor candidaților. Schimbarea impusă de Ministerului Educației va aduce modificări și pentru sutele de liceeni din Buzău înscriși la examen: Indiferent de domiciliul sau liceul absolvit, toți candidații vor susține probele într-un centru de examen din municipiul Buzău.

Mai sunt doar două zile până la prima probă a bacalaureatului. Miercuri, pe 16 august, va avea loc examenul scris la limba și literatură română. La Buzău, 781 de tineri care fie nu au promovat prima sesiunea a bacalaureatului fie nu au participat, din diferite motive, la probele din iunie-iulie s-au înscris deja la cea de a doua sesiunea a bacalaureatului.

Pentru ei, Inspectoratul Școlar Județean Buzău a amenajat un singur centru de examen, în incinta Liceului Teoretic Alexandru Marghiloman. Cu alte cuvinte, indiferent de localitatea de domiciliu sau unitate de învățământ absolvită, elevii sunt nevoiți să vină în municipiul Buzău pentru fiecare dintre cele trei probe de examen.

Noua organizare a fost regândită după ce Ministerul Educației a anunțat că aceasta va fi prima sesiune în care evaluarea digitalizată a lucrărilor scrise este generalizată.

 „Ne dorim digitalizarea evaluării pentru toate examenele naționale, fie că vorbim despre bacalaureat, evaluare națională, concurs de ocupare a posturilor sau definitivat. Este un progres nu doar necesar, pentru că simplifică tot ceea ce înseamnă logistică a organizării acestor examene, ci și firesc, în contextul evoluției tehnologice”, a spus Ministrul Educației, Ligia Deca.

Pentru evaluarea digitalizată se folosesc scanere distribuite și instalate în fiecare centru de examen. Lucrările sunt scanate în sala de examen, la sfârșitul probei scrise, în prezența candidatului, fiind încărcate pe platforma de evaluare de către profesorii asistenți. Secretizarea lucrării se face automat, în momentul încărcării, nemaifiind necesar a fi făcută de către candidați/profesorii asistenți. Ulterior, lucrările sunt repartizate automat și aleatoriu, prin intermediul platformei, către doi evaluatori aflați în alt județ decât județul din care provin candidații. La Buzău, au fost trimise deja 262 de aparate, distribuite în tot județul.

”Decizia de a generaliza evaluarea digitalizată este fundamentată pe beneficiile confirmate odată cu pilotarea, dintre care menționăm următoarele:

 • anularea costurilor pentru transportul lucrărilor dintr-un județ în altul, în vederea evaluării;
 • eliminarea birocrației (borderourile individuale de notare, precum și cele finale sunt generate automat, odată cu finalizarea evaluării);
 • reducerea timpului de lucru destinat evaluării;
 • transmiterea, în mod automat și aleatoriu, către alți doi evaluatori, a lucrărilor pentru care diferența dintre notele acordate de cei doi evaluatori inițiali este mai mare de un punct;
 • scăderea riscului erorii umane în privința: calcului notei finale, a acordării altor punctaje decât cele din baremul de corectare, a introducerii notelor de pe lucrare în calculator, în vederea afișării rezultatelor;
 • posibilitatea realizării unor analize complexe a rezultatelor examenelor, pe itemi, categorii de elevi sau școli, pentru a valorifica rezultatele evaluării în beneficiul elevilor”, informează Ministerul Educației.

De asemenea, la Buzău va fi amenajat și un singur centru de evaluare, în incinta Colegiului BP. Hasdeu, în cele cinci laboratoare de informatică.

Calendar Bac toamna 2023

 • 17 – 24 iulie 2023: Inscrierea candidatilor la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidatilor care au promovat examenele de corigente
 • 7—11 august 2023 echivalarea si recunoasterea competentelor lingvistice si digitale
 • 16 august 2023: Limba si literatura romana – proba E.a) – proba scrisa
 • 17 august 2023: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisa
 • 18 august 2023: Proba la alegere a profilului si specializarii – proba E.d) – proba scrisa
 • 21 august 2023: Limba si literatura materna – proba E.b)– proba scrisa
 • 25 august 2023: Afisarea rezultatelor la probele scrise (pana la ora 12,00) si depunerea contestatiilor (orele 12:00 – 18:00)
 • 26 – 28 august 2023: Rezolvarea contestatiilor
 • 29 august 2023: Afișarea rezultatelor finale