Actualitate Agricultura acum Social

BANCA DE GENE DE LA BUZĂU, O POVESTE! Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, nu e de acord cu proiectul

Proiectul Băncii de Gene de la Buzău nu doar că este blocat, ci tinde să devină o poveste. Prezent miercuri în județul Vrancea, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a vorbit despre Banca de Gene de la Buzău. Șeful Agriculturii a subliniat că instituția înființată printr-o hotărâre de Guvern, va funcționa doar în momentul în care va fi cu adevărat nevoie de o a doua bancă în care să fie păstrate semințele soiurilor românești. Deocamdată, a spus ministrul, Banca de la Suceava este de ajuns.

“Dacă Academia, cei care se ocupă de cercetare în această zonă vegetală vor veni la Ministerul Agriculturii să ceară și o să fundamenteze că este nevoie de încă o bancă de gene de interes strategic, cu siguranță Ministerul nu va ocoli acest subiect, mai ales că și eu vin din învățământ, din cercetare, știu ce înseamnă acest lucru dar, repet, momentan avem o Bancă de Gene funcțională. Am și cerut celor de la Academia Română, împreună cu cei care se ocupă de Genetica Vegetală, să discutăm serios acest subiect, să nu-l politizăm, să avem o discuție serioasă, științifică. Să vedem, este nevoie să mai facem o bancă de gene? Dacă este, o s-o facem. Dacă nu, abia în momentul în care capacitatea de depozitare la Suceava dar și de muncă va fi depășită, o să mai facem una.”

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, spune nu doar că nu ar fi necesară înființarea Băncii de Gene la Buzău, ci susține că la baza demersurilor de înființare a acestei instituții ar fi stat, de fapt, o decizie politică.

“ În cazul Băncii de Gene de la Buzău a fost o hotărâre de Guvern, nu a fost ceva concret. Banca de la Suceava nu a mai fost considerată de interes strategic, printr-o decizie politică a fost considerată de interes științific și de sub tutela Ministerului Agriculturii a fost trecută la ASAS și s-a creat dintr-o dată oportunitatea de a se face o altă Bancă de gene care să fie de interes strategic. S-a mutat o bancă de gene care a existat, a fost dată la o parte pentru a se crea oportunitatea altei bănci de gene fără să fie o fundamentare. Și este scos în față un cercetător absolut respectabil, domnul Vânătoru, care-și face treaba și este respectat de mediul academic, dar este scos doar așa, ca să acopere altceva.”

În septembrie 2019, la propunerea Ministerului Agriculturii, venită în urma demersurilor repetate ale cercetătorului buzoian Costel Vânătoru, Guvernul a adoptat o hotărâre referitoare la înființarea Băncii de resurse genetice vegetale pentru legumicultură, floricultură, plante aromatice și medicinale Buzău. La acel moment, reprezentanții Guvernului arătau că a fost ales Buzăul pentru concretizarea proiectului ținând cont de tradiția în legumicultură și cercetare în domeniu. Mai exact, la Buzău funcționează din 1957 Stațiunea de Cercetare –Dezvoltare pentru Legumicultură, prima unitate de profil din țară.

După decizia Guvernului din toamna anului trecut, autoritățile din Buzău au identificat terenul unde urma să fie ridicat sediul Băncii de Gene, însă, deși era într-un stadiu avansat, proiectul s-a oprit aici.