Actualitate

Bani de la Guvern pentru două unități de învățământ. Ce destinație au sumele alocate

sursa: Monitorul de Cluj

O școală generală și un liceul din mediul rural vor primi fonduri pentru a rezolva ”o problemă care trenează de mult timp”, după cum recunoaște chiar ministrul Educației. Este vorba despre sume alocate pentru amenajarea unor toalete conforme, în locul latrinelor existente. În medie, o unitate de învățământ va asigura suma de 85.000 de lei la care trebuie să se adauge și contribuția autorităților locale.

318 elevi care învață în cele două unități de învățământ selectate de Ministerul Educației vor avea, în sfârșit, toalete conforme, cu apă curentă și chiuvete pentru igiena corespunzătoare a mâinilor. Anunțul a fost făcut chiar de Sorin Câmpeanu, ministrul Educației, care a precizat că Guvernul va aloca fonduri pentru 126 de unități de învățământ din toată țara.  În Buzău, vor beneficia de aceste sume Școala Gimnazială din Amaru și Liceul Tehnologic „Sf. Mucenic Sava din Berca.

Suma medie alocată unei școli este de 85.000 de lei și ea nu acoperă cheltuielile legate de branșamentele la apă și canalizare, care trebuie finanțate din bugetele autorităților locale.

„Un număr de 126 de școli nominalizate vor primi finanțare pentru a elimina această problemă a grupurilor sanitare neconforme. 126 de școli în care învață 13.840 de elevi. Dacă veți face o simplă împărțire, veți vedea că numărul mediu de elevi pe școală este 145, deci este vorba despre școli mici. În cazul în care autoritățile locale, care vor avea de îndată după terminarea acestei hotărâri ședința de Guvern sumele aprobate în bugetele locale, este vorba despre ultima medie de 85.000 de lei per școală pentru a asigura conformitatea grupurilor sanitare, o sumă care exclude cheltuielile ocazionate de branșamente și canalizări, apă potabilă, acestea provin din bugetele autorităților locale”, a spus ministrul Educației.

La Liceul Tehnologic „Sf. Mucenic Sava ” din comuna Berca învață 183, iar în Școala Gimnazială de la Amaru 135 de copii.