Actualitate POLITICĂ

Bătălia pentru Capitală – ce arată cele mai recente sondaje. Fluctuații importante în intenția de vot a bucureștenilor

Nicușor Dan, Gabriela Firea și Sebastian Burduja FOTO: Inquam Photo

Una dintre cele mai aprige bătălii de la alegerile locale din 9 iunie se va purta în mod cert pentru Primăria Generală a Capitalei. Cu doar o zi înainte de startul campaniei electorale, tabloul candidaților arată diferit față de cum era anunțat inițial.

După retragerea lui Cătălin Cârstoiu din postura de candidat comun al PSD și PNL din cursă, fiecare dintre cele două partide a venit cu propriul candidat. Iar acum procentele din sondaje se schimbă de la o zi la alta. De pildă, după cum a declarat europarlamentarul Rareș Bogdan, actualul primar al Capitalei, Nicușor Dan, pierde teren, în vreme ce candidatul PNL urcă în sondaje.

Sunt 7 candidați care vor intra în cursa pentru fotoliul de primar general al capitalei României, dar sondajele favorizează în mod evident pe 4 dintre ei. Este vorba despre actualul primar Nicușor Dan, care candidează independent, cu susținerea Alianței Dreapta Unită, de fostul primar Gabriela Firea, candidatul PSD, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, candidatul PNL, și Cristian Popescu Piedone, care candidează din partea PUSL.

Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan spune că Burduja, deși a pornit cu un procent scăzut în sondaje, a reușit să avanseze destul de rapid.

„Astăzi, toate focus grupurile făcute de noi și sondajele, avem două sondaje pe săptămână plus focus grupuri pe diverse categorii profesionale, pentru că încercăm să mergem microtargetat pe tot publicul care este într-o mare măsură nehotărât și nemulțumit de ceea ce s-a întâmplat în Bucureștiul ultimilor 20 de ani, asta ne arată studiile, ne arată astăzi o situație în care Sebastian se îndreaptă spre 20%, recuperează din votanții lui Nicușor Dan cu precădere și din nehotărâți. Nicușor Dan ”a coborât”, Gabriela Firea ”a sărit”. Nicușor Dan a coborât sub 30%, este la buza 29-30, Gabriela Firea a sărit puțin de 20, Cristian Popescu Piedone este undeva la 12-14 procente, pe unele sondaje ne arată 14, pe altele 12. Sebastian Burduja este în creștere, în timp ce Nicușor Dan, gândiți-vă că la un moment dat avea 41-42, apoi 39-38, iar astăzi niciun sondaj de opinie, nici măcar propriile sondaje, nu-l mai arată mai mult de 31. La noi ne-a apărut cu 29 și 30 în ultimele două sondaje. Cert este că este la buza lui 30, dar coboară pentru că pe măsură ce dezbaterea continuă și mă deranjează că Nicușor refuză dezbaterea, noi l-am invitat împreună cu Sebastian să facem o dezbatere extrem de serioasă despre problemele Bucureștiului pentru a vedea bucureștenii exact ce e de făcut, care sunt proiectele fiecăruia dintre principalii candidați”, a declarat europarlamentarul PNL Rareș Bogdan, la un post național de televiziune.