Spital cu 4 pacienți! Se întâmplă la Nehoiu, unde singura unitate medicală de pe Valea Buzăului care deservea mii și mii de persoane, a ajuns să funcționeze cu doar câțiva pacienți pe săptămână. Asta după ce spitalul a fost transformat în plin val patru al pandemiei în unitate suport COVID, unde sunt transferați de la Spitalul Județean, cu schemă de tratament, pacienții cu forme ușoare sau cel mult moderate de boală. Autoritățile au decis ca spitalul de la Nehoiu să rămână spital exclusiv COVID, indiferent de numărul de pacienți.
Miercuri dimineață, la spitalul din Nehoiu era un singur pacient COVID, pentru ca ulterior, să mai fie aduși încă doi, iar joi încă un bolnav. Iar în restul spitalului, bate vântul. O situație discutabilă, în condițiile în care spitalul din Nehoiu e singura unitate de pe Valea Buzăului, care deservea, înainte de a fi transformată în spital suport COVID, atâția și atâția oameni, bolnavi cu alte afecțiuni decât coronavirus.
Și chiar dacă pacienții pot fi numărați pe degete iar prin secții e pustiu, spitalul din Nehoiu nu-și va schimba statutul în perioada următoare, urmând a rămâne unitate exclusiv pentru pacienții COVID. Autoritățile își justifică decizia prin faptul că nu mai e mult și vom fi loviți de valul 5, iar în această perioadă se fac pregătiri pentru ca spitalul să facă fața iminentei explozii de cazuri de coronavirus, cu noua tulpină africană:
„Există planul de reziliență al fiecărei unități, un fel de adaptare la ceea ce se întâmplă în exterior, iar în această perioadă, am decis de comun acord cu toți factorii implicați în coordonare ca spitalul Nehoiu să rămână permanent 100% de COVID, indiferent de rata de ocupare a paturilor, Spitalul Județean, Râmnicu Sărat și Smeeni să-și reducă la maxim numărul de paturi destinate spitalizării bolnavilor COVID, fără a le desființa însă, cu garanția faptului că, în cazul în care am înregistra creșteri exponențiale într-o perioadă foarte mică a numărului de îmbolnăviri, ele vor reveni în structura anterioară. Spitalul Smeeni, mare parte din paturile de acolo, și secția CFR a Spitalului CF Galați de pe teritoriul județului Buzău le-am scos din rândul spitalelor COVID și sunt folosite acum ca unități de îngrijire a pacienților post-COVID, care de data aceasta pun probleme mai mari decât pacienții COVID. Spitalul Nehoiu se va menține doar cu destinația de îngrijire pacienți COVID. Este în perioada în care-și reface rețeaua de oxigen, pentru că, dacă Nehoiu era defavorizat de ceva, aceasta era problema principală, însă are butelii, are concentratoare, are cu ce să facă față unui număr mai mare de internări, dacă ar fi, iar celelalte unități vor avea o rezervă în a reține formele ușoare și medii. Ele pot fi orientate către această unitate 100% COVID, sau dacă necesarul de oxigen al persoanei confirmate pozitiv este foarte mare, atunci va fi orientată către Spitalul Județean de Urgență sau către spitalul Râmnicu Sărat.”, a declarat dr. Carmen Scîntei de la DSP Buzău.
De altfel, la Spitalul Nehoiu sunt în plină derulare lucrări de realizare a unei instalații de oxigen pentru a da posibilitatea medicilor să îngrijească mai mulți pacienți care nu pot respira singuri din cauza infecției cu coronavirus. Acest proiect va permite amenajarea a cel puțin 10 paturi ATI.
Conform medicului epidemiolog Carmen Scîntei, Buzăul ar putea fi lovit de valul 5 al pandemiei în ultima decadă a lunii ianuarie.
Adaugă comentarii