Actualitate

Bilanț negru printre angajați. Zeci de buzoieni au fost răniți sau au murit în accidente de muncă

Foto cu caracter ilustrativ

Bilanț sumbru al Inspectoratului Teritorial de Muncă Buzău, care arată că în 2022 au fost înregistrate zeci de accidente de muncă. Bilanțul – 8 persoane și-au pierdut viața, iar 58 s-au ales cu incapacitate temporară de muncă.

Potrivit inspectorilor de muncă, unul dintre accidentele mortale a avut loc la o firmă de transport de deșeuri, unul în urma unui incendiu la o societate de colectare a deșeurilor, un altul la o societate de distribuție, unde a avut loc un accident rutier, două accidente au fost în domeniul agricol, iar restul în construcții.

O analiză a cauzelor care au condus la producerea accidentelor arată că încă sunt angajați care nu folosesc mijloacele de protecție din dotare, că fac manevre sau comenzi necorespunzătoare ori că fac cu totul altceva decât sarcinile de muncă dispuse de conducătorii unităților.

„Cele mai multe cauze care au conduc la producerea accidentelor datorită efectuării necorespunzătoare a comenzilor și manevrelor, consolidărilor construcțiilor, sau staționarea în zone de pericol. Din punct de vedere economic, cele mai multe au fost în industria alimentară, activitatea de colectare, tratare și eliminare a deșeurilor și activități referitoare la sănătatea umană”, a declarat directorul ITM Buzău, Cecilia Manolescu.

Controalele derulate de inspectorii de muncă au scos în evidență faptul că angajatorii le asigură salariaților echipamente de protecție, dar cu toate acestea numărul accidentelor de muncă e în creștere, față de anii trecuți. Concluzia este că angajații sunt principalii responsabilii, întrucât nu folosesc echipamentele necesare.

Etichete