”Este nenorocire, nimeni nu va putea rezista!” avertizează constructorii care au ajuns să renunțe la contractele cu Consiliul Județean și Primăria Buzău, ca urmare a scumpirii materialelor folosite pe șantierele în lucru. Este vorba despre reabilitarea a două unități de învățământ din municipiul Buzău, dar și de lucrările de întreținere pe șoselele din zona de sud a județului. În plus, patronii firmelor care trebuie să încheie până la sfârșitul anului două dintre cele mai importante proiecte de investiții din județ, respectiv reabilitarea fostului spital Brătianu și construcția Podului de la Vadu Pașii, sunt într-o situație limită din cauza scumpirii materialelor de construcții și anunță că vor cere reactualizarea costurilor prevăzute inițial în contracte pentru a duce la capăt lucrările.
Scumpirea materialelor de construcții determină probleme în lanț pe piața construcțiilor. Patronii firmelor din domeniu se plâng că sumele prevăzute inițial în contracte sunt insuficiente pentru finalizarea lucrărilor și cer reactualizarea costurilor, în timp ce autoritățile statului anunță că legislația nu permite acest lucru.
”În ultimele opt luni de zile, prețurile au luat-o razna. Doar un constructor care are putere financiară mai poate sta în piață, mai poate să ducă o lucrare. Sunt autorități care înțeleg situația asta și deja se lucrează să actualizeze prețurile cu indicele statistic din construcții. Doar pe materialele din construcții, indicele de cost a crescut cu 25%, pe construcții, reparații capitale, este undeva la 14%. Drumurile stau și mai rău. Bitumul aproape că și-a dublat prețul, iar dacă s-a scumpit bitumul, a crescut și prețul asfaltului”, a explicat pentru șansanews, Deugene Băiculescu, director Hidro Salt.
Constructorii spun că, dacă nu primesc mai mulți bani ca urmare a acestor scumpiri ale materialelor, au două soluții. Fie reziliază contractele, fie să recurgă la cârpeli.
„În aceste condiții, constructorul ori se duce în faliment, ori reziliază contractele, sau le suspendă. Nu va putea nimeni rezista. Dacă cineva îmi spune că rezistă să ducă o lucrare la final înseamnă că aduce bani de acasă sau fură, face lucrări de proastă calitate și își asumă răspunderea că va fi chemat, în garanție, la reparații și va face cheltuieli mai târziu. Este inadmisibil să poți să derulezi un contract în ziua de azi” a declarat Băiculescu.
Scumpirile de pe piața materialelor de construcții amenință și finalizarea podului de la Vadu Pașii.
”Firmele care au contracte vechi pot da faliment dacă nu sunt constructori puternici. Toate materialele s-au scumpit cu 100%. Metalul dacă era 10, acum e 20 de lei, deci 100% s-a scumpit. Cimentul la fel. Chiar și polistirenul s-a scumpit cu 50% . Este nenorocire! Trebuie să lucrezi cât mai puțin în perioada asta, și să aștepți să treacă valul că poate se rezolvă. Se poate rezolva printr-un act adițional la contract, printr-o Ordonanță de Urgență dată de Guvern, acolo unde sunt contracte cu statul. Dacă sunt contracte la privat atunci nu poți decât să negociezi, fie să cumpere beneficiarul materiale și noi, ca și constructori, să executăm doar manopera. Dar cum eu am contracte doar cu statul sunt la mâna guvernanților”, a spus Victor Vasilescu, director Integral.
În aceste condiții, constructorii sunt de părere că valoarea contractelor ar trebui să crească cu cel puțin 25%.
”Costurile pe materiale ar trebui actualizate cu 25%, și dacă vorbim și de manoperă, cu toată închiderea, ar trebui costurile actualizate cu 15%, a explicat Băiculescu pentru sansanews.ro.
Cei doi constructori dețin două dintre cele mai importante proiecte aflate în derulare în prezent în Buzău și pentru care spun că au nevoie de mai mulți bani ca să le ducă la bun sfârșit, în condițiile în care termenul de finalizare este acest an. Este vorba despre reabilitarea clădirii fostului spital Brătianu și construcția podului de la Vadul Pașii.
”Singurul șantier pe care îl mai am în lucru în municipiul Buzău și pe care doresc să îl finalizez cu toate că sunt ”strâns de gât” este clădirea fostului spital Brătianu. Dar și aici voi ajunge să cer, chiar dacă Consiliul Județean nu dorește, reactualizarea costurilor. Am deja două lucrări în faza de sistare. Au trecut deja 30 de zile de când am trimis notificare prin care am cerut reactualizarea costurilor și n-am primit niciun răspuns și acum urmează să le fac notificarea de reziliere. Vorbim de Grădinița numărul 4 și o creșă, ambele fiind contracte cu Primăria Buzău”, a anunțat patronul Hidro Salt.
”Podul trebuie să îl dau în septembrie. Prețul bitumului a crescut cu 37%. Eu torn asfalt spre finalul lunii august. S-ar putea să mai crească prețurile. Am făcut împrumut la bancă sperând că se va rezolva. Dar problema este că dacă eu îl pun în funcțiune, nu îmi mai dă nimeni banii. Normal ar trebui să întrerup lucrarea. Dar dacă sistez lucrările, îmi pleacă oamenii și este nenorocire”, Victor Vasilescu, director Integral.
De altfel, situația este aceeași pe toate șantierele din Buzău. Președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, confirmă că a primit notificări de la toți constructorii cu care are contracte, iar unii au și renunțat la lucrări.
“Marea majoritate a constructorilor au făcut notificări că nu îşi pot duce la îndeplinire contractele. Avem, de exemplu, o firmă la întreţinerea de vară a drumurilor, dar din fericire contractul se termină în toamna aceasta, iar firma nu a mai venit la lucru. Oamenii ne-au trimis o notificare în care nu le mai convin preţurile din motive obiective. Încă suntem în negociere, dar cel mai probabil se va ajunge la rezilierea de comun acord a contractului. Noroc că respectivul contract este pe final şi din toamnă putem face alte licitaţii pentru programul următor”, a explicat preşedintele Consiliului Judeţean Buzău.
Este vorba despre lucrările de întreținere pentru partea de sud a județului Buzău , acolo unde responsabilă era firma Hidro Salt.
Oricum, unele din aceste firme fac lucrari de slaba calitate ( au aparut multe articole pe aceasta tema ). altele trebuiau sa finalizeze de mult lucrarile ( la podul Vadu Pasii e o intirziere de vreo 2 ani ) ; oare aceste firme pot renunta la contract dupa cum au chef ( aici pot da detalii despre contracte domnii Toma si Neagu ) ? de ce au luat lucrari daca nu au potential financiar ?