Actualitate POLITICĂ

Boșcodeală rămâne fără ”Ordinul pentru merit, în grad de Cavaler”

Fostul primar al Buzăului, Constantin Boșcodeală, pe lista persoanelor cu condamnări penale cărora președintele Klaus Iohannis a decis să le retragă decorațiile acordate de-a lungul timpului de șefii de stat.        
Totul a pornit după ce Adrian Năstase, condamnat de două ori la închisoare pentru fapte de corupție,  a participat la recepția de 1 Decembrie de la Palatul Cotroceni,  iar prezența sa acolo a stârnit un val de revoltă publică. Ulterior, Președinția a transmis că invitarea lui Năstase s-a făcut conform legii, în calitate de decorat cu Ordinul Național Steaua României în grad de Mare Cruce. Însă, la scurt timp, președintele Klaus Iohannis a anunțat că a decis să retragă decorațiile tuturor persoanelor care au condamnări penale și că a început efectiv această procedură.
De altfel, Societatea Timișoara a trimis încă din martie 2016 o listă președintelui cu persoanele condamnate prin hotărâri definitive care au primit decorații ale statului, solicitând în mai multe rânduri retragerea acestor distincții.
Fostul primar al Buzăului, Constantin Boșcodeală, a fost și el decorat de fostul șef de stat Traian Băsescu. În urmă cu mai mulți ani, Boșcodeală a primit Ordinul pentru Merit, în grad de Cavaler, distincție care îi va fi retrasă acum din  cauza condamnării în dosarul Gloria.
Boșcodeală a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, în dosarul „Gloria”, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, în 1 martie 2016. Fostul primar al municipiului Buzău, a acordat în perioada 2002-2008 unor asociaţii sportive, persoane juridice non-profit, în mod ilegal, fonduri nerambursabile din bugetul local şi le-a asigurat folosinţa gratuită a Complexului Sportiv Gloria Buzău, beneficiarii finali ai acestor sume şi ai dreptului de a folosi complexul sportiv fiind societăţi comerciale aflate în diverse raporturi juridice cu asociaţiile sportive.
Mai mult decât atât, zilele acestea, fostul primar al Buzăului așteaptă verdictul și în dosarul Orizont.