POLITICĂ Social

Surpriză!!! Carmen Ichim, demisă din funcția de prefect, cerută înapoi de zeci de primari

Carmen Ichim a fost schimbată din funcția de prefect al județului Buzău, la ședința de Guvern care a avut loc marți seară, în aceeași ședință având loc demiterea  mai multor prefecți și subprefecți din țară. Dacă demiterea lui Ichim e sigură în acest moment, nu e sigur încă cine îi va lua locul. Pentru Buzău, premierul Ludovic Orban nu a făcut nici o numire în funcția de șef la Casa Albă. În restul județelor, unde au fost numiți prefecți noi, miercuri vor avea loc învestirile noilor reprezentanți ai Guvernului în teritoriu, de la ora 16.30, în regim de videoconferință, prezidată de șeful Executivului.

Potrivit hotărârii adoptate marți seară de Guvernul Orban, la Buzău, Carmen Ichim a fost demisă de la vârful Prefecturii, decizie care se prefigura încă de marți, când  Ichim și-a prezentat bilanțul activității din cei doi ani în care s-a aflat la Instituția Prefectului. Guvernul nu a anunțat însă și cine îi va lua locul acesteia.
În aceste condiții, conform legii, subprefectul Leonard Dimian va prelua atribuțiile de prefect până în momentul în care Guvernul va numi oficial un nou șef la Casa Albă. De altfel, numele lui Leonard Dimian este vehiculat de câteva zile ca viitor prefect de Buzău, el ajungând la vârful Prefecturii susținut de ALDE  iar calitatea de subprefect ar reveni , spun unele surse, lui Alecu Vasile, pe postul alocat prin algoritm PNL.
De menționat că la ședința de marți a Guvernului, premierul a numit un buzoian prefect al județului Galați. Este vorba despre Gabriel Avrămescu, care  îl înlocuiește pe Dorin Otrocol, la vârful Prefecturii Galați.  Avrămescu este buzoian la origini, însă are legături mai vechi cu Galațiul, unde a fost numit director al Direcției Finanțelor Publice în urmă cu câțiva ani.
UPDATE [15:03] 11 DEC 2019 › 
Surpriză după demiterea prefectului de Buzău, Carmen Ichim. 42 de primari buzoieni, între care 3 liberali iar restul de 39 de la PSD, cer ca Ichim să fie păstrată în funcție. Primarii cărora li s-a alăturat  și vicepreședintele Consiliului Județean, Adrian Petre, au semnat un memoriu către ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, prin care îi solicită acestuia păstrarea în funcție a prefectului Carmen Ichim.
Pe lista primarilor care cer ca Ichim să fie menținută prefect se află și primarii PNL din Puiești, Florin Leaua,  Brădeanu, Costel Nicolae și Mihai Cristian de la Tisău.

Primarii PNL și-au argumentat solicitarea, spunând că Ichim nu trebuie schimbată de la Prefectură pentru că:  “în cei doi ani de mandat, a rezolvat probleme ce trenau de foarte mulți ani, legate de aplicarea fondului funciar, mediu, probleme sociale, situații de urgență. Nivelul de implicare și expertiză a fost determinant pentru soluționarea acestor probleme.” În memoriul primarilor se mai arată că ”doamna Carmen-Adriana Ichim a activat cu profesionalism și celeritate în toate circumstanțele, fără a ține cont de partidul din care aleșii locali au făcut parte.”
Memoriul semnat de 42 de primari și de vicepreședintele Consiliului Județean nu a fost însă luat în seamă, dat fiind că prefectul a fost demis. Gestul primarilor din Buzău reprezintă însă o premieră pentru mediul politico-administrativ autohton.