Actualitate Tineri pentru România

Bradul din plante suculente, cadoul inedit în decembrie! Ideea aparține unei absolvente de Horticultură care și-a transformat proiectul de licență într-o afacere profitabilă (foto+video)

O simplă idee de licență a devenit pentru o tânără din Buzău o afacere profitabilă. Cu un aranjament din plante suculente, Andreea și-a convins profesorii că merită să termine Facultatea de Horticultură cu zece. Nota maximă dar și aprecierile primite i-au deschis tinerei un nou drum: o afacere cu plante suculente. Așa că la aproape trei ani, fata se poate mândri deja cu mii de aranjamente vândute și un câștig pe măsură. În perioadele de vârf ale anului, cum este și luna decembrie, Andreea ajunge să depășească și de două ori salariul mediu în Buzău, însă pentru asta, spune tânăra, trebuie mereu să-și impresioneze clienții. Anul acesta le propune drept idee de cadou bradul din plante suculente și coronița din licheni.

Succesul de astăzi al Andreei a început cu o ramă foto transformată într-un altfel de ghiveci pentru birou. Cu acest ornament, tânăra din Buzău obținea notă maximă la lucrarea de licență. A fost singura studentă de la Horticultură care la finalul facultății și-a creionat proiectul de licență în jurul plantelor suculente. Și alegerea s-a dovedit a fi una câștigătoare.  Aprecierile primite dar și pasiunea pe care o are pentru plante au determinat-o pe Andreea ca la întoarcerea acasă, la Buzău, să transforme totul într-o afacere

”În cazul meu familia a fost foarte importantă și nu printr-o susținere financiară, ci morală.  E foarte important să fii înconjurat de oameni care să creadă în tine și în pasiunea ta. Pe lângă aceasta susținere, as zice că răbdarea și pasiunea au fost atuurile mele în toată această poveste”, mărturisește Andreea.

De atunci au trecut aproape trei ani, timp în care Andreea a continuat să înmulțească plantele și să-și îmbogățească gama de plante. Tânăra își amintește că începutul nu a fost chiar ușor. Prima dată și-a improvizat o mică seră chiar în camera ei, iar cea mai mare parte a timpului și-o petrecea acolo. Îngrijea plantele și le înmulțea reușind ca, fără o investiție prea mare, să aibă sute de butași.

Din micile plante, așezate cu migală dar și multă imaginație, ies ornamente care încântă ochiul oricui. Fiecare aranjament este realizat cu mare grijă, iar plantele sunt combinate după formă și culoare. Nimic nu este lăsat la voia întâmplării. Un rol important îl are și vasul în care sunt așezate micile plante, astfel încât rezultatul final să încânte privirea tuturor.

Pentru un astfel de aranjament, Andreea muncește de la câteva minute până la mai mult de o oră pentru că își dorește ca totul să fie perfect, și niciun ornament să nu semene nu un altul. Cu alte cuvinte, mereu trebuie să aibă inspirație și imaginație, iar tânăra absolventă le are din belșug. Anul acesta, pentru luna cadourilor, Andreea le propune celor care vor să facă un dar inedit bradul din plante suculente sau coronița din licheni stabilizați. Ornamentele pot aduce oază de verdeață în orice încăpere și în același timp să păstreze spiritul tradițional al sărbătorilor de iarnă.

”Tot timpul trebuie să aduci ceva nou, iar în cazul meu, caut să produc pe de o parte specii noi de plante suculente, iar pe de altă parte, încerc să  realizez întotdeauna alte ornamente fie prin combinația de plante fie prin vasele pe care le folosesc sau chiar prin crearea unor structuri de la 0, care sa susțină plantele suculente. Este și cazul brăduților de lemn cu plante suculente, pe care i-am pregătit pentru perioada de sărbători”, a spus Andreea.

Andreea își vinde ornamentele pe internet dar și la târguri și, spune ea, îi merge bine deși, în pandemie, când nu au mai existat evenimente, i-a mai fost greu să atragă clienții.

”Este greu să afișezi o vitrină de magazin într-un mediu online, care să și vândă. Totodată este mult mai multă muncă în spate. Produsele se află în spatele unei fotografii, și atunci, aceasta trebuie să exprime cât se poate de mult realitatea. Este dificil fără un magazin fizic pentru că  a fost dificil să aduc urmăritori noi pentru activitatea mea, care mai apoi să devină cumpărători. Dar, pentru mine este o afacere de succes. În perioadele de vârf ale anului, cum sunt lunile martie, decembrie, câștigul este dublu față de salariul mediu din Buzău. 2021 est cel de al treilea de când am început afacerea de la zero, iar profitul a avut un parcurs gradual normal. Pot spune acum, că anul acesta, deși încă nu am ajuns la final, am reușit să dublez profitul din primul an”, a spus Andreea.

Visul absolventei de a avea propria afacere a reușit, iar acum pasiunea pentru plante îi aduce venitul pentru un trai decent.

”Pentru mine, afacerea pe care am dezvoltat-o mi-a adus, în primul rând un mediu plăcut în care să lucrez cu drag și în care să pot să aplic cele învățate în anii de facultate. În același timp și un mediu în care să pot sa experimentez designuri noi cu plante suculente. În al doilea rând un venit. Și mi se pare ideal să poți lucra într-un mediu plăcut dezvoltându-ți totodată și pasiunea”, a spus Andreea.

Ornamentele realizate din plante suculente au prețuri începând de la 10 -15  lei, cum este cazul unui ghiveci cu diametru de 5.5 cm care poate conține de obicei o plantă, iar cel mai scump poate costa și 250 de lei, în funcție de mărimea vasului, complexitatea aranjamnentului și numărul de plante folosite. Un brăduț de lemn, realizat manual, cu plante suculente costă 190 de lei, iar o coroniță green cu plante suculente și licheni stabilizați se vinde cu 80 de lei.