Actualitate

Buget de avarie, oraș plin de buruieni! Spațiile verzi, curățate doar în zonele centrale

Bugetul a scăzut, buruienile au crescut! Orașul florilor de altădată s-a transformat în municipiul bălăriilor în această primăvară. Spațiile verzi din mai multe cartiere ale Buzăului sunt neîngrijite, iar în unele zone iarba ajunge la un metru. Situația a devenit de nesuportat, iar mai mulți buzoieni au cerut, prin intermediul aplicației Buzău City Report, primarului Constantin Toma să ia măsuri urgente, mai ales că odată cu încălzirea vremii au apărut și căpușele care le dau bătaie de cap părinților care își scot la plimbare copiii sau animalele de companie.  Din păcate, primarul Toma spune că, deocamdată, nu există rezolvare și că, din lipsă de bani, doar spațiile verzi din zona centrală și din parcuri pot fi îngrijite corespunzător.

În cartierele municipiului Buzău iarba crește fără niciun pericol de a fi tăiată. Primarul Constantin Toma a anunțat că nu sunt bani pentru îngrijirea tuturor spațiilor verzi așa că până la vară vor fi curățate doar zonele centrale, parcurile și locurile de joacă. Cu alte cuvinte, restul orașului va fi plin de buruieni.

”Este o realitate. Așa cum am spus, suntem cu un buget de avarie și Urbis Serv, care lucrează pe comenzi primite de la noi, a primit mai puțini bani pentru îngrijirea spațiilor verzi. Asta ce înseamnă? Vom avea grijă de întreținerea spațiilor verzi din zonele centrale, pe străzile principale, în parcuri, iar după ce vom termina aici, în funcție și de vreme, că dacă plouă și este cald și iarba crește mai repede, și în această situație atunci când le va veni rândul vom întreține și ale spații din cartiere, dar în funcție de timpul și banii pe care îi vom avea. Până la rectificarea din luna iulie încercăm să rezolvăm și această probleme, dar cu prioritățile pe care le-am spus”, a explicat primarul Constantin Toma.

Situația este de nesuportat, iar buzoienii au trimis sesizări către edilul municipiului cerându-i să ia măsuri urgente. Oamenii care au lăsat sesizări pe aplicația Buzău City Report spun că iarba din fața blocurilor a depășit un metru și că nici parcurile nu sunt îngrijite cum trebuie.

”Toate spațiile din fața blocurilor în tot orașul sunt pline de iarba înaltă de peste un metru! Parcul Crâng este plin de buruieni si bălării! Domnule primar, orașul Buzău nu este doar în fata Palatului Comunal! De ce plătim impozite și taxe?”, spune un cetățean pe aplicația Primăriei.

Alții spun că odată cu încălzirea vremii, în aceste zone au apărut căpușele , ceea ce reprezintă un pericol atât pentru copii cât și pentru animalele de companie pe care trebuie să le scoată la plimbare.

” Vă rugăm frumos să faceți un pas prin parcuri sau spații verzi! E inadmisibil să stai tot timpul cu frica …adunăm de pe animalele de companie cu zecile, copii sunt căutați de fiecare dată…NU E POSIBIL să nu se facă dezinsecție împotriva lor, să ne fie teamă de spațiile verzi !!! Merg destul de des cu serviciu în Galați ! Acolo de ce se poate ??? Și nu o dată ???!!! E CINEVA INTERESAT DE PROBLEMA ASTA !?! SE POATE FACE CEVA ? ATENȚIE ! TOT ORAȘUL, TOATE PARCURILE !”, spune un buzoian pe aceeași aplicație.

”Țânțarii au început să invadeze tot orașul și ne deranjează. Căpușele și țânțarii sunt din nou o problema și anul acesta. Va rugăm să luați măsuri urgente”, scrie un alt buzoian.

Din păcate, și pentru această situație încă se caută soluția, ceea ce înseamnă că buzoienii trebuie să mai aștepte până când autoritățile să intervină cu substanțe care să omoare căpușele sau țânțarii.

”Avem în vedere și o acțiuni și împotriva căpușelor și a țânțarilor. Suntem în studiu acum să vedem care este cea mai bună soluție tehnică”, promite primarul Toma.

Trebuie amintit că pe lângă bani, există și problema forței de muncă, aspect despre care edilul Buzăului spune că nu ar exista. Concret, amintim că Urbis Serv a trecut prin două etape de disponibilizări, atât în decembrie 2020 cât și în martie 2021. Cu aceste ocazii, potrivit informațiilor cuprinse în Hotărârile de Consiliul Local, numărul muncitorilor care se ocupă de îngrijirea spațiilor verzi a scăzut de la 42 la 31. Concret, în decembrie 2020 Urbis Serv avea la acest departament un șef secție, un administrator și șapte muncitori pentru Parcul Crâng, un administrator și 4 muncitori pentru Parcul Marghiloman, un administrator și 6 muncitori pentru Parcul Tineretului și un administrator și 25 de muncitori pentru zonele verzi din restul orașului. În martie 2021, situația aceluiași departament a fost modificată astfel: 31 de muncitori în total, un șef de secție, trei administratori, un consilier inginer și un casier.

Chiar și așa, primarul Toma că problema nu o reprezintă lipsa oamenilor, ci lipsa banilor.

”Nu este o problemă de oameni ci de bani. Noi lucrăm pe baza unui buget aprobat de Consiliul Local și dacă acolo au fost prinși puțini bani pentru întreținerea spațiilor verzi, încercăm să ne descurcăm așa cum putem pe primele șase luni, în iulie fiind rectificare de buget. Probabil acest buget s-a dus în acest an la jumătate față de anul trecut”, a declarat edilul municipiului Buzău.