Actualitate SĂNĂTATE

Ce s-a întâmplat cu aparatul de plasmafereză de la Centrul de Transfuzii din Buzău, la un an de la prima recoltare de plasmă hiperimună

La un an de la momentul la care Centrul de Transfuzie Sanguină Buzău a realizat prima intervenție de recoltare de plasmă hiperimună de la un pacient care s-a vindecat de coronavirus, operațiunile de acest gen au fost oprite. S-a ajuns în acest punct în contextul în care numărul buzoienilor în stare gravă, după ce au fost diagnosticați cu COVID-19, a scăzut drastic, la fel și cel al donatorilor.

În prezent, Centrul de Tranfuzie Sanguină are suficiente stocuri de plasmă care îi poate ajuta pe bolnavii în stare gravă să se refacă rapid. Pe de altă parte, numărul buzoienilor dispuși să doneze plasmă hiperimună a scăzut drastic, dar și numărul cazurilor noi este în scădere semnificativă în ultima perioadă. Astfel, operațiunile de recoltare a plasmei hiperimune au fost oprite. Aparatul de plasmafereză, donat anul trecut Consiliului Județean Buzău de o firmă care distribuie echipamente medicale, nu mai este folosit, urmând, cel mai probabil, să fie retras de către firma respectivă.

“Aparatul de plasmafereză nu îl mai avem, deocamdată nu mai avem nevoie de el. Va fi probabil retras de firma care a sponsorizat Consiliul Judeţan. Nu mai facem plasma COVID pentru că nu mai avem nici donatori. Adresabilitatea donatorilor pentru donarea de plasmă Covid a scăzut foarte mult, mai ales că foarte multe persoane s-au vaccinat, chiar dacă au fost infectate, iar pe de altă parte, numărul cazurilor la nivelul judeţului Buzău a scăzut foarte, foarte mult. Mai avem în stoc suficientă plasmă pentru cei care vor avea nevoie pe o perioadă îndelungată”, a declarat pentru șansanews.ro directorul Centrului de Transfuzii, Adriana Crăciun.

Prima intervenție de recoltare de plasmă hiperimună, la Buzău, s-a realizat în urmă cu un an, la jumătatea lunii mai. Primul buzoian care a donat plasma după ce s-a vindecat de COVID a fost Adrian Ivan, un tânăr de 29 de ani care a decis să salveze alte vieți, după ce el a avut șansa să dezvolte o formă foarte ușoară de boală.