Actualitate

BURSELE ACORDATE DE STAT, SUBIECT DE DISCUȚIE ÎN CONSILIUL LOCAL! PNL a cerut majorarea lor, PSD a plusat cu cărți de citit

S-a decis! 10.571 de elevi din municipiul Buzău vor primi burse școlare din fondurile puse la dispoziție de actualul Guvern. Decizia a fost astăzi votată în ședința Consiliului Local unde subiectul a atras discuții aprinse între consilierii PNL și URS-Plus și cei ai Partidului Social Democrat, inclusiv primarul Constantin Toma. Asta pentru că, atât prin amendamentele propuse la bugetul municipiului Buzău cât și printr-un alt amendament propus astăzi, consilierii PNL, susținuți de URS-PLUS, au cerut majorarea sumelor acordate de Guvern printr-o contribuție din bugetul local, astfel încât, în final, elevii din municipiul Buzău să primească burse mai mari. Totuși, consilierii PSD nu au considerat oportună solicitarea aleșilor din Opoziție și au venit cu o altă propunere. Mai exact, în loc să mărească bursele, vor lansa un program educațional prin care aproape 20.000 de elevi vor primi cărți de lectură.

Decizii importante pentru elevii din municipiul Buzău luate astăzi în ședința Consiliului Local. Pe masa aleșilor locali a ajuns astăzi proiectul privind aprobarea burselor de merit, de studiu, respectiv de ajutor social pentru elevii din școlile și liceele din oraș. În total, 10.571 de copii vor primi câte o sută de lei pe lună, începând cu semestrul II al acestui an școlar, în funcție de notele obținute. Concret, este vorba despre 7769 burse de merit, 1340 burse de studiu  și1462 burse de ajutor social .

Totuși, înaintea votului, consilierii PNL au venit cu un amendament prin care au cerut suplimentarea acestei sume acordate de Guvern.

”Vă propun un amendament și vom propune mărirea cu 80% a burselor acordate. Toate bursele acordate”, a spus Andrei Neder, consilier PNL.

În susținerea amendamentului, consilierii PNL au venit cu exemple concrete, din alte orașe, unde cei o sută de lei oferiți de Guvern s-au dublat sau chiar s-au triplat, astfel încât elevii primesc în final, de exemplu, pentru performanțele școlare și 300 de lei lunar.

”V-aș putea da câteva exemple de primării care au alocat bani în plus de la bugetul local pe lângă banii de la bugetul de stat.  Primăria Sectorului București pentru bursele de performanță acordă 200 de lei, pentru cele de merit 100 de lei bursele de ajutor social 150 de lei, Primăria municipiului Sfântului Gheorghe acordă burse de performanță de 300 de lei, burse de merit 200 de lei, de studiu 100 de lei, burse sociale 150 de lei. Brașov acordă 200 pentru elevii cu performanță, 150 pentru bursele de merit, 130 de lei burse de studiu, 100 de ajutor social, Deci în alte municipii se poate. Întrebarea de ce nu alocăm și noi un sprijin sau o bursă în plus pentru elevii școlilor din Buzău”, a întrebat Florin Sangiu, consilier PNL.

Amendamentul propus de Andrei Neder a fost însă respins. La momentul votului a primit 13 voturi împotrivă, o abținere și doar 7 voturi pentru.

Refuzul consilierilor PSD, care de altfel dețin majoritatea în Consiliul Local, a fost motivat chiar de primarul Constantin Toma care a spus că avea în intenție să ofere burse de studiu dar pentru că au venit bani de la Guvern a decis ca banii să fie alocați pentru un alt proiect educațional, propus de Oana Matache.

”Legat de bursele școlare, inclusiv prin scrisoarea primarului ne-am asumat că vom da burse pentru elevi, înainte de a afla că Guvernul va da cei 100 de lei. Și bine a făcut pentru că Guvernul ne este dator cu vreo 4 milioane de euro de anul trecut când am cheltuit pentru măsurile luate în pandemie. Sunteți la Putere la București! Vă rog să acționați și să aduceți banii și vom folosi banii și pentru a da burse suplimentare. Consilierii PSD au venit cu un proiect care vor completa bursele școlare, respectiv să dăm cărți pentru citit pentru toți elevii din Buzău. Încercăm să acționăm cu această cădere a Educației prin încurajarea lecturii. Deci în loc să dăm banii direct, dăm banii pe cărți”, a spus Toma.

Concret, este vorba despre programul ”Buzăul Citește”, un program care va avea drept grup țintă aproape 20.000 de elevi, copii din clasa a III-a până la clasa a XI-a.

”Acest program înseamnă că toți elevii din municipiu vor primi un pachet cu câte 4 cărți, selectate de experți din Educație și vor intra într-un program în care vor beneficia de sesiuni de dezbateri, concursuri între școli. Este un program la nivelul întregului oraș  și prin care se va încuraja cititul. Vă pot spune procentele îngrijorătoare cu care ne confruntăm: la testele Pisa suntem pe ultimul loc la capitolul citire, 42% dintre elevi sunt analfabeți funcționali, adică citesc dar nu înțeleg ce citesc, iar 69% dintre români nu au citit niciodată o carte. Ar trebui să facem ceva în acest sens. Și eu sunt de acord că trebuie să investim și prin burse dar mai ales prin programe educaționale pentru că de multe ori cei 10 lei ori 20 de lei oferiți nu se vor măsura în eficiență și în performanță, însă un program poate aduce plus valoare. Programul va avea o raportare lunară”, a explicat Oana Matache

Acest program a luat forma unui proiect care a fost propus spre votare astăzi Consiliului Local ca un amendament la proiectul privind aprobarea bugetului local pentru anul în curs. Asta pentru că, pentru a pune în practică acest program este nevoie de bani, adică aproape 800.000 de lei.

”Solicităm majorarea bugetului local, capitolul 65 – ”Învățământ” cu suma de 450.000 de lei, respectiv diminuarea capitolului ”Cultură” cu aceeași sumă. Asta pentru că dorim alocarea 797.000 către toate școlile și liceele din municipiul Buzău pentru a demara programul educațional ”Buzăul citește”, care va avea drept grup țintă 19.925 de elevi din municipiul Buzău. Menționez că vom lua banii astfel: 250.000 de la Centru Cultural Marghiloman din capitolul ”Realizări cărți, albume și monografii”, 200.000 de lei Drăgaică și va fi suplimentat bugetul cu diferența de 347.000 lei din bugetul de ”Bunuri și servicii” al Primăriei Buzău”, a spus Oana Matache.

Amendamentul a iscat, din nou discuții, consilierii PNL fiind de părere că acest program nu va combate absenteismul școlar, o problemă reală cu care se confruntă municipiul în condițiile în care anula 300 de elevi nu ajung la școală.

”Absenteismul la nivelul gimnazial este destul de mare. Credeți că or să vină la școală pentru a ridica cele 4 cărți? Ei nu vin la școală pentru nimic . De bine de rău, partea financiară îi atrăgea. Măcar veneau până la școală pentru a lua acei bani”, a spus Neder.

În final, amendamentul propus de Oana Matache la proiectul privind aprobarea bugetului a fost aprobat primind 20 de voturi pentru și unul împotriva.

În concluzie, bursele elevilor au rămas la 100 de lei, din fondurile acordate de Guvern, însă vor mai primi, în plus, patru cărți de citit, cumpărate din banii Primăriei.

Autorul știrilor

Marilena Dinu

2 Comentarii

Apasă aici pentru a publica un comentariu

  • Ideea cartilor este draguta, dar intr-un judet cu o rata mare a somajului… “efectiv” si si cu foarte multe locuri de munca sub nivelul salariului mediu… sugestia nu este realista pentru ca, pe de o parte, beneficiarii burselor de performanta/merit… au propriile arii de interes si propriile preferinte legate de carti si, in timpul disponibil pentru lectura, vor prefera sa citeasca ceea ce ei aleg, carti alese de ei, iar, pe partea cealalta, pentru cei cu burse de studiu si ajutor… este vorba despre probleme sociale care depasesc nevoia de a detine (!!! Exista biblioteci si si destule carti online si… mai bine s-ar investi in astfel de proiecte decat in achizitia multor exemplare din… 4 carti.) anumite carti – din nou, alese de catre alte persoane. Poate ca cei din conducerea judetului, fiind persoane care… presupunem ca si citesc… carti… de orice tip… ar trebui sa realizeze faptul ca “atractia” fata de o carte, anume, este un lucru personal, fiecare avand gusturile si interesele sale, si nu prea merge a atrage oamenii spre lectura… dandu-le, tuturor, aceleasi patru carti – si… cum ma indoiesc ca va fi vorba despre carti care “au marcat sau consemnat, in mod semnificativ sau, macar, reprezentativ, evolutia umana”, ca sa zic asa, e putin probabil ca lectura acelor carti, chiar si presupunand ca ea ar fi facuta, sa aduca schimbari majore in viata cititorilor sai si/sau a societatii. Insa ideea… suna dragut. 🙂