Actualitate

Bursierii cu medii mici, în atenția Guvernului. Premierul Ciolacu: ”E inadmisibil! Aștept o soluție!”

Situațiile halucinante înregistrate în toată țara, inclusiv în Buzău, după schimbarea criteriilor de acordare a burselor de merit, subiect de discuție în Guvern. La începutul ședinței de vineri a Executivului, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că acordarea de burse de merit unor elevi cu medii de 2 reprezintă o situație anormală. Premierul a cerut ministrului Educației și sindicatelor din învățământ să vină de urgență cu o soluție pentru a rezolva această problemă.

“Am văzut situația total anormală prin care s-a ajuns ca elevii de nota 2 să primească burse de merit! Așa ceva este inadmisibil! Am discutat cu doamna ministru Deca și cu sindicatele. Și aștept cât mai repede o soluție prin care bursa de merit să reflecte performanța școlară”, a declarat Marcel Ciolacu.

Măsuri cer și cadrele didactice, care atrag atenția că situația care s-a creat generează inechitate.  Într-o intervenție în direct la Focus TV, Veronica Bulf, cunoscut și apreciat profesor de limba română în Buzău, a explicat că schimbarea criteriilor de acordare a burselor de merit a generat un șir lung de probleme în învățământ, creând frustrări în rândul elevilor care își dau silința și învață zi de zi.

„Pe bună dreptate există niște frustrări. De exemplu, în clasa mea am 30 de elevi, 24 obțin bursă de merit, cu medii peste 9,50. Frustrarea apare la copilul care are 9,47 și, totuși, nu primește bursă. Când vede un copil cu media puțin peste 1, sau cu 6 și ceva, care obține bursă, atunci cel care are 9,47 se întreabă: ”De ce am învățat eu atât?” Se simte profund dezamăgit și lovit.”

Soluția, spune profesoara din Buzău, este ca de anul viitor să se revină la vechile criterii, adică bursele de merit să se acorde doar elevilor cu medii peste 9,50.

„Trebuie rezolvată cumva problema pentru anul școlar următor pentru că apar frustrări în rândul copiilor. În opinia mea, soluția este revenirea la vechiul sistem. Acum se dau mult prea multe burse, este o risipă, din punctul meu de vedere. Ce facem, ajungem să dăm bursă doar pentru că trăim, doar pentru că venim la școală? Nu, venim la școală pentru că e obligația noastră, să ne formăm ca oameni. Nu se dau exemple bune, din punctul meu de vedere, copiilor care vor crește, vor deveni adulți, vor ajunge la serviciul lor și vor spune: merge și așa, pot să nu muncesc, că eu oricum îmi iau salariul.”

Declarațiile cadrului didactic vin în contextul în care anul acesta bursele de merit se acordă, indiferent de medie, elevilor care se află în primii 30% din fiecare clasă. Acest criteriu a dus la situații aberante, elevi care nu au susținut Evaluarea națională beneficiind de acest bonus. De exemplu, în Buzău, la Liceul Agricol, un elev de clasa a IX-a admis cu media 2.55 la profilul mecanic agricol primește bursa de merit.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian