Actualitate SĂNĂTATE

BUZĂUL A PRIMIT VACCIN ANTIGRIPAL GRATUIT PENTRU BEBELUȘI! De ce părinții refuză imunizarea. Apelul medicului epidemiolog

Părinții își pot vaccina gratuit micuții cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 3 ani. Serul pentru imunizarea acestei categorii de vârstă a ajuns deja la Direcția de Sănătatea Publică Buzău, iar cei care doresc imunizarea trebuie să se adreseze medicilor de familie.

Buzăul a primit, la începutul acestei săptămâni, 1.700 de doze cu vaccin antigripal, trivalent, adică o cantitate mult mai mare decât i s-a alocat anul trecut. Medicul epidemiolog Carmen Scântei a explicat pentru sansanews.ro că Ministerul Sănătății a schimbat prioritizarea vaccinării antigripale și că se pune mai mult accent pe imunizarea copiilor încă de la cea mai mică vârstă.

”Am transmis tuturor medicilor de familie să-și verifice lista și să obțină confirmarea părinților că doresc această vaccinare și să ne transmită numărul, să-i putem catagrafia și să demarăm vaccinarea. S-a schimbat prioritizarea acestor grupe de lecție pentru că am început să-i protejăm pe cei mai mici. Vaccinul este pentru toți copiii, nu doar pentru cei cu afecțiuni cronice”, a explicat Carmen Scântei, medic epidemiolog DSP Buzău.

Părinții refuză vaccinarea antigripală

Totuși vaccinarea antigripală la copii decurge destul de greu la Buzău. Și asta din cauza refuzului părinților de a-și imuniza micuții. Situația a fost constatată de medicii de familie care în ultimele săptămâni au încercat să obțină acordul părinților pentru imunizarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 3 și 5 ani. Buzăul a primit pentru această categorie de vârstă 6.500 de doze cu vaccin antigripal.

”Foarte mulți au refuzat pentru că nu și-au manifestat disponibilitatea de a-și aduce copilul la vaccinare. În același timp, s-ar putea ca oamenii, în timp, să verifice, să vadă că acest vaccin nu dă reacții urâte asupra copiilor și să-și dorească și ei imunizarea”, a spus șeful epidemiologilor din Buzău.

Carmen Scântei, medic epidemiolog DSP Buzău

Specialiștii recomandă această imunizarea tocmai pentru că o asociere între virusul gripal și SARS-CoV-2 nu ar fi benefică și prin această vaccinare micuțul ar fi protejat împotriva gripei.

”Cel mai înțelept lucru pe care ar putea să facă părinții este să-și protejeze copilul cu acest vaccin antigripal care are specificitate pe grupe de vârstă și care asigură un confort, o siguranță, pentru acești micuți pentru care asocierea dintre două virusuri circulante la ora aceasta, adică virusul gripal și SARS-CoV-2, nu ar fi benefică. Sunt părinți care judecă vis-a-vis circulația restrânsă la care copilul este supus, consideră că dacă familia se protejează, copilul este cu risc foarte mic. Dar copilul iese, se joacă, nu poți să-l lași în casă șase luni, și atunci chiar dacă familia este protejată și are o barieră pentru acest virus, micuțul este expus la un risc pe care îl putem evita”, a explicat pentru șansanews.ro Carmen Scântei.

Carmen Scântei, medic epidemiolog DSP Buzău

Următoarea tranșă de vaccin antigripal va ajunge la Buzău în octombrie, serul fiind atunci distribuit către alte categorii de risc din județ.