Actualitate Agricultura acum

Buzăul a scăpat de pesta porcină, însă boala a făcut prăpăd în județ

Virusul care a ucis zeci de mii de porci în județul Buzău a fost eradicat. Anunțul a fost făcut chiar de reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare potrivit cărora la nivelul județului au fost stinse toate focarele de pestă porcină africană din exploatațiile profesionale sau în gospodăriile oamenilor. Vestea este una extrem de bună pentru crescătorii de suine care în ultimii patru ani au avut de înfruntat restricții dure din cauza virusului periculos.

”La nivelul județului Buzău pesta porcină nu mai evoluează la nivelul exploatațiilor profesionale sau non profesionale de creșterea porcilor. Deci nu mai avem focare de pestă porcină active în exploatații. Rămân totuși focare în mediul silvatic, la mistreți, unde au fost afectate 140 de capete de porci”, a spus Iulian Moca, purtător de cuvânt DSV Buzău.

Pesta porcină africă la Buzău a însemnat pagube uriașe, iar cei mai afectați au fost marii crescători de suine. Multe ferme au fost închise perioade lungi de timp după ce animalele au fost diagnosticate cu acest virus, iar repopularea lor s-a făcut extrem de greu. Din păcate, pierderile economice au fost atât de mari încât unii crescători au renunțat sau și-au reluat activitatea la o capacitate mult mai mică.

”Au fost pagube semnificative dacă avem în vedere numărul de suine afectate, respectiv peste 28.000 de capete, și la restricțiile impuse în ceea ce privește mișcarea acestora. Unii fermieri nu au mai repopulat dar au fost mai mulți factori care au dus la această decizie, respectiv  pesta porcină și creșterile de prețuri la cereale”, a spus Iulian Moca.

Iulian Moca

Așa se face că acum, după aproape patru ani în care virusul a evoluat pe teritoriul județului, efectivele de suine din Buzău sunt la jumătate față de numărul înregistrat înaintea apariției pestei porcine.

Reamintim că, în luna martie, Buzăul avea 12 focare active, ocupând primul loc pe țară privind cazurile de pestă porcină africană, potrivit Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.