Actualitate

Incendiile din zonele fără hidranți, mai ușor de stins. ISU Buzău a primit o autospecială performantă

Una dintre cele 200 de autospeciale achiziționate de Inspectoratul General Pentru Situații de Urgență în cadrul Proiectului Viziune 2020 a ajuns la Buzău. Este vorba despre o autospecială de stingere cu o capacitate de 10.000 de litri de apă, adică cea mai performantă din câte au, în prezent, pompierii buzoieni. Mai exact, datorită capacității foarte mari, autospeciala va asigura o intervenție rapidă la incendiile din zonele unde nu sunt hidranți.

”Autospeciala poate fi alimentată cu apă şi din surse fără presiune (lacuri, acumulări de  apă, râuri, etc.), ceea ce reprezintă un real avantaj atunci când intervenţia are loc în  zone greu accesibile, situate la mare distanţă de hidranţi. Alimentarea se face în aproximativ 5 minute din sursa de apă naturală, fără presiune” , informează surse ISU.

În prezent, în dotarea pompierilor din municipiul Buzău mai există, în uz, o singură autospecială cu o capacitate de 9000 de litri, achiziționată în urmă cu peste două decenii.

Noua autospecială, în valoare de 1.698.368 lei, a ajuns deja în curtea Inspectoratului Județean Pentru Situații de Urgență în cursul zilei de ieri și este pregătită să plece la intervenții.

”Autospecialele sunt destinate intervenţiei pentru stingerea incendiilor în mediul urban şi rural, ce necesită cantităţi însemnate de substanţe stingătoare, punându-se  accent pe deplasarea rapidă, realizarea în timp scurt a dispozitivului de intervenţie şi  utilizarea apei cu randament ridicat de stingere”, informează surse ISU.

CARACTERISTICI

  • deplasarea rapidă: transmisia 6×6 şi garda mărită la sol permit deplasarea inclusiv pe terenuri accidentate; cabină dublă prevăzută cu 6 locuri pentru transportul personalului propriu;
  • rezervor de apă cu capacitatea de 10.000 de litri;
  • rezervor de spumogen cu capacitatea de 400 de litri;
  • viteză maximă: maxim 100 km/h;
  • puterea motorului: 530 cai putere
  • tun de refulare apă şi spumă cu forma jetului reglabilă;
  • catarg telescopic cu robot de lumini;
  • accesorii specifice pentru stingerea incendiilor