Actualitate

Buzăul, în topul județelor în care se înregistrează cele mai multe cazuri de gripă. Când va fi atins apogeul

Peste 140.000 de infecții respiratorii acute au fost înregistrate la nivel național în ultima săptămână. A fost cea de-a treia săptămână cu creșteri, iar autoritățile au venit cu o serie de recomandări pentru populație. Deși s-au întrunit condițiile pentru a fi declarată epidemie de gripă în România, autoritățile de sănătate publică au hotărât că nu e cazul să impună restricții.

Potrivit raportărilor oficiale, din totalul infecțiilor respiratorii înregistrate în ultima săptămână, aproape 2.700 au fost cazuri de gripă. Cele mai multe dintre ele s-au înregistrat în județele Brașov, Buzău, Cluj, Prahova, Sibiu, Timiș, Ilfov și în București.

În județul Buzău numărul de cazuri de gripă s-a triplat în ultima săptămână. E o situație cu care Buzăul nu s-a mai confruntat de ceva vreme, mai ales în ultimii doi ani, când măsurile de protecție obligatorii, impuse în pandemie, au dus la o protecție sporită și în ceea ce privește răspândirea altor virusuri, inclusiv cel gripal.

”La fel ca la nivel național, și noi, la nivel de județ, am început să ne alertăm vizavi de creșterea numărului de infecții respiratorii și în special de gripe, de care noi ne dezobișnuisem în ultima perioadă. Vedeam doar coronavirusul, purtam și mască, iar dacă purtam mască și gripa se transmitea mai greu. În ultima săptămână s-au înregistrat 1085 de infecții respiratorii, cu 144 de pneumonii și 195 de gripe”, a declarat medicul epidemiolog Carmen Scântei de la Direcția de Sănătate Publică Buzău.

Oficialii din sănătate spun că maximul de infecții respiratorii va fi între 15 ianuarie – 10 februarie, după care va urma o scădere a numărului de infecții respiratorii, inclusiv de gripă.

Însă pentru că se reiau cursurile după vacanța de iarnă, autoritățile recomandă o serie de măsuri. Recomandările, AICI.