Actualitate SĂNĂTATE

Buzăul nu are nicio localitate în care măcar jumătate dintre locuitori să fie vaccinați! La sate, niciun sfert din populație nu este imunizată

Buzăul nu este fruntaș la vaccinare. O recunosc atât autoritățile responsabile de derularea campaniei dar o arată și cifrele. De fapt județul nu are nici măcar o localitate, fie din mediul urban sau rural, în care procentul de vaccinare să depășească 50%. Cu alte cuvinte, să fie cel puțin jumătate dintre locuitori imunizați împotriva COVID-19. În mediul, rural, situația este și proastă. Aici, majoritatea comunelor nu au niciun sfert din populație imunizată.

O situație întocmită la nivel național cu numărul persoanelor cărora li s-a administrat serul antiCOVID-19 arată că în județul Buzău cel mai bun procent îl deține municipiul Buzău. Aici, procentul este de 42,36%, adică, potrivit datelor publicate pe pagina de Facebook RoVaccinare, chiar depășește media națională care este de 42,33%.

În schimb, restul localităților din mediul urban stau destul de prost la capitolul imunizare anti infecția cu SARS-CoV-2. Media națională este de 40,53%, iar în județul nostru niciun municipiu sau oraș nu atinge acest procent. Mai exact, municipiul Buzău are, după cum s-a menționat și mai sus, 42,33%, municipiul Râmnicu Sărat a vaccinat doar 30,74%, orașul Pogoanele 25,70%, Nehoiu 29,45% și Pătârlagele 29,26%.

În rural, situația este și mai tristă. Aici media națională este de 25,05%, adică puțin peste un sfert din populația de la sate s-a imunizat împotriva COVID-19. În județul Buzău însă sunt foarte puținele comunele care au atins sau depășit această țintă. Mai exact este vorba despre Amaru (25.02%) Beceni (27.09), Berca (39.46), Breaza (29.84) CA Rosetti (28.77%), Cătina (25.41%), Chiliile (32.25), Cernătești (30.03), Cislău (29,16), Costești (26%), Gherăseni , Florica (33.44%), Luciu, Mărăcineni 31%, Merei , Padina (32%), Pârscov, Pietroasele, Poșta Câlnău, Săpoca, Rușețu, Săgeata, Săhăteni, Stâlpu, Tisău, Ulmeni, Unguriu, Vadu Pașii, Vernești, Vintilă Vodă.

Cel mai mic procent de vaccinare este înregistrat în Brăești, respectiv doar 11% din numărul locuitorilor au acceptat administrarea serului anti COVID-19. Un procent asemănător a fost înregistrat și în comuna Râmnicelu, iar locul trei în topul localităților cu cea mai slabă vaccinare este ocupat de comuna Vâlcelele cu doar 15% dintre locuitori imunizați.

Restul comunelor din județ au procente de vaccinare sub media națională, adică nu au niciun sfert dintre locuitori imunizați anti COVID-19.