Actualitate

Buzăul, primul județ care accesează fonduri din exercițiul financiar 2021-2027! 200 de milioane de euro, pentru reabilitarea unui drum

Un tronson de drum, cu grave probleme, care nu a fost reabilitat de ani buni, va fi modernizat cu bani europeni. Vestea a fost dată de președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu care a explicat că acest proiect va fi primul acceptat spre finanțate de Agenția Regională SE, din exercițiul financiar 2021-2027. În total, este vorba despre 200 de milioane de lei, adică o sumă despre care Neagu spune că nu ar fi putut niciodată asigurată din bugetul Consiliului Județean.

Încă o porțiune din drumul județean 203k, respectiv de la Vintilă Vodă la Plaiul Nucului, urmează să fie reabilitată. Drumul ridică mari probleme, iar refacerea lui costă foarte mult, astfel că președintele CJ a căutat să atragă fonduri europene pentru aceste lucrări. Din fericire, un astfel de proiect este eligibil astfel că, în urma unei întâlniri cu Luminița Mihailov, directorul ADR Sud Est , s-a decis depunerea documentației necesare pentru ca banii să fie acordați în exercițiul financiar 2021-2027, Buzăul devenind astfel primul județ care primește fonduri în această etapă de finanțare.

„Am terminat un tronson de drum pe 203 K, Vintilă Vodă-Plaiul  Nucului. Vom plăti din surse proprii acea proiectare, iar după aceea vom depune la ADR și vom lua banii pe proiectare, fiind eligibil din fonduri europene. Vom fi primul județ din țara asta care vom lua primii bani europeni din exercițiul financiar 2021-2027.Am făcut demersurile necesare atât la Ministerul Fondurilor Europene, cât și către Guvernul României și implicit către Comisia Europeană. Sunt 10 mari proiecte pe agenție care vor fi finanțate prin fonduri europene printre care și tronsonul de drum 203 K”, a spus Petre Emanoil Neagu, președintele CJ Buzău.

Neagu a explicat faptul că suma este foarte mare și că, dacă nu s-ar fi putut obține această finanțare, s-ar fi căutat și alte surse tocmai pentru că din bugetul CJ nu s-ar fi putut asigura toți banii necesari acestor lucrări. De altfel, președintele CJ a spus că drumul respectiv are multe probleme și că acesta este și motivul pentru care reabilitarea costă atât de mult.

”Suma este destul de mare, aproximativ 200 de milioane de euro în total. Și avem probleme cu sarea, care erodează drumul. Marea alunecare de la Podul Muncii, știți că pe o lungime destul de mare a drumului curge Râul Slănic, deci este obligatorie amenajarea albiei, ziduri de sprijin și altele. Din proiectare a reieșit o sumă de aproximativ 200 de milioane de euro”, a spus Neagu.

 Licitația va fi lansată în luna octombrie, iar lucrările se vot întinde pe o distanță de 34 de kilometri de drum.

”Undeva la începutul lunii octombrie noi vom lansa licitația pentru construcție, pentru că s-a terminat proiectarea. Probabil că din licitație suma va fi mai mică. Vorbim despre aproximativ 34 de km. Suma este destul e mare și nu o puteam avea aproape niciodată din fonduri proprii. Prioritatea noastră este de a atrage fondurile europene, indiferent cât de mari sunt fondurile noastre proprii, nu ne ajung niciodată pentru câte nevoi avem”, a spus președintele CJ.

Autorul știrilor

Marilena Dinu

1 Comentariu

Apasă aici pentru a publica un comentariu

  • Ce faceți cu drumul județean de la Berca la Chiliile, ați promis domnule Neagu locuitorilor Văii Saratelulului că-l veți asfalta, când va demara acest lucru?
    Vin turiști foarte multi, odată, după care nu mai calcă pe acolo din cauza drumului județean care este ca în perioada interbelică, dacă nu mai rău.Degeaba au făcut eforturi primarii din zonă și au asfaltat drumurile comunale, dacă până ajungi acolo, îți rupi mașina.