Actualitate Agricultura acum

Buzăul, printre județele lovite de seceta pedologică. Ce spun agricultorii

„Toamna se numără bobocii” spune o vorbă românească. Tot toamna se contabilizează munca de peste an a agricultorilor, care pot spune de-acum dacă sunt pe plus sau pe minus. Iar la Buzău, fermierii susțin că recoltele au fost mulțumitoare anul acesta și nu au existat cereale care să nu fie roditoare. Agricultorii speră ca bucuria unui an agricol mulțumitor să nu le fie umbrită prea curând, temerea lor fiind legată de faptul că în regiune se înregistrează, în acest moment, fenomenul de secetă pedologică.

„Anul acesta, pe zona Buzăului, toate culturile au dat randament, astfel încât fermierii au putut să-și recupereze în mare parte pierderile suferite anul trecut, din cauza secetei. Pe perioada lunilor iulie și august, solul a resimțit un deficit major de apă, lucru care s-a corectat în septembrie, când au venit ploi. A fost posibil ca fermierii să-și lucreze terenurile, astfel încât să poată semăna în această toamnă culturile de rapiță și grâu.” a declarat Valeriu Alecu, mare fermier din județul Buzău.

Cu toate că meteorologii spun că și în Muntenia se înregistrează un nivel scăzut al apei în sol, acest lucru nu ar reprezenta momentan un pericol. Însă va fi nevoie de ploi cât de curând pentru a mai spera la recolte bune și anul viitor:

„Este adevărat că există un anumit deficit de apă în sol, dar consumul de apă al plantelor în perioada aceasta este destul de scăzut, ceea ce nu ar fi o problemă la momentul acesta pentru cultura de grâu și rapiță. Să sperăm că lunile ce vor veni vom avea suficiente cantități de apă, astfel încât culturile să intre bine în iarnă, iar solul să aibă o rezervă suficientă de apă.

Este bine știut că pe zona Buzăului nu avem un sistem de irigație care să ne permită irigarea pe suprafețe extinse a culturilor. Tot ceea ce pot face fermierii este să irige pe suprafețe restrânse, din resurse proprii, cu sisteme de irigat prin pulsuri de aducțiune, care să compenseze lipsa aceasta de precipitații, ” a mai declarat Valeriu Alecu.

Marți, meteorologii au anunțat că suprafeţe agricole extinse din mai multe zone ale ţării sunt afectate de seceta pedologică, în unele zone fenomenul fiind nul puternic sau chiar extrem. Cele mai afectate sunt Moldova, Maramureşul, Banatul şi Crişana.

”Conţinutul de apă din sol prezintă valori scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă), în Moldova şi Maramureş, pe suprafeţe agricole extinse din Banat şi Crişana, local nordul şi vestul Munteniei, nordul şi centrul Dobrogei, centrul, sudul şi estul Transilvaniei”, informează, marţi, Administraţia Naţională de Meteorologie, într-o  postare pe Facebook.  

Conform meteorologilor, măsurătorile privind rezervele de umiditate din sol arată că în partea de sud a ţării situaţia este una bună.  

”La data de 26 Octombrie 2021, în stratul 0-20 cm (ogor), rezerva de umiditate din sol se încadrează în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei şi Dobrogei, local în nordul, sudul, sud-vestul şi centrul Transilvaniei, izolat nord-estul Banatului, sud-estul Crişanei”, precizează sursa citată.