Actualitate Agricultura acum

Buzoian de succes! Cultivă o legumă unică în România pentru care garantează un profit minim de 30.000 de lei la hectar (video)

A crescut într-o familie de agricultori și toată copilăria și-a petrecut-o pe lângă bunicul său de la care a învățat tot ce știe și ce a aplicat în afacerea care i-a adus acum recunoașterea națională. Este vorba despre cel mai mare cultivator de usturoi din România dar și singurul legumicultor din Buzău care a omologat un soi de usturoi tradițional. Buzoianul a reușit să găsească rețeta succesului în legumicultură și spune că usturoiul pe care îl cultivă este și foarte gustos dar și profitabil.

Povestea legumicultorului Valentin Jecu a început în 2017 când a înființat prima suprafață cu usturoi. Decizia a luat-o brusc, după ce a observat că în marile lanțuri de magazine nu se găsește usturoi românesc. Și cum buzoianul avea deja câteva cunoștințe în domeniu din perioada copilăriei când obișnuia să-și ajute bunicul, la rândul său cultivator de usturoi, drumul către reușită i-a fost mult mai ușor.

sursa foto: Adevarul de Buzau

”Aveam 11-12 ani când îmi ajutam bunicul. Și el cultiva usturoi, dar suprafețe mai mici. Cred că cel mai mult a avut un hectar. Dar pe atunci totul era foarte greu. Era foarte multă muncă. Cred că acesta este și motivul care mulți au și renunțat la cultivarea usturoiului. Eu m-am reapucat de produs usturoi în 2017 după ce am văzut că în marile lanțuri de magazine se găsește doar din import și atunci am zis că trebuie să fie și usturoi românesc în supermarket”, a povestit pentru șansanews.ro Valentin Jecu.

Și obiectivul său a fost atins patru ani mai târziu. În 2021, buzoianul a omologat un soi unic de usturoi, cu un gust dulce-acrișor-iute, incomparabil cu ceea ce este în prezent pe piața din România. Este un soi tradițional vechi pe care l-a recuperat de la grădinarii din Râmnicelu și pe care, cu ajutorul lui Costel Vânătoru, cercetător la Stațiunea de Cercetare Legumicolă Buzău, a reușit să-l omologheze sub denumirea de ”soiul Benone”. De atunci, afacerea a tot crescut.

”Anul trecut am avut 15 hectare de usturoi. Producția a fost foarte bună. Am avut și 8 tone la hectar. Soiul ”Benone” este foarte căutat, peste așteptările mele, și sunt foarte mulțumit de cum s-a vândut. Aproape jumătate din cantitatea produsă anul trecut, circa 40 de tone, au fost vândute într-un lanț de supermarketuri, însă cereri pentru acest soi de usturoi am primit din toată țara, chiar și din partea Olteniei, unde și acolo este omologat un soi de usturoi. Dar acest soi de usturoi, care se produce la Râmnicelu, este unic în România, având un gust dulce-acrișor-iute. Acest gust nu-l mai întâlnim la nici un alt soi de usturoi care este în acest moment în România”, ne-a explicat Valentin Jecu.

Pentru 2022, producătorul are planuri și mai mari. Și-a propus să mărească suprafața cultivată astfel încât să poată asigura o cantitate mai mare de usturoi pentru sămânță.

”Am semănat deja 10 hectare de usturoi și până în februarie o să dublez suprafața” a spus legumicultorul.

Valentin Jecu spune că nu este ușor să cultivi usturoi dar dacă se respectă câteva reguli, un hectar de usturoi poate garanta un profit minim de 30.000 de lei.

”Valoarea profitului depinde în primul rând de tehnologia pe care o folosești, producția la hectar și în final prețul de comercializare. Eu spun că soiul de usturoi ”Benone” are o producție medie de 6 tone la hectar, iar dacă prețul de vânzare este de 15 lei kilogramul atunci s-ar obține circa 90.000 la hectar. Din sumă scădem sămânța, în jur de 15.000 de lei și toate cheltuielile, eu garantez un profit minim de 30.000 de lei la hectar”, a explicat producătorul buzoian.

Însă, aceste sume pot crește, iar secretul reușitei, spune tot producătorul, este tehnologia folosită. De doi ani de zile, Valentin Jecu face toate muncile câmpului cu ajutorul utilajelor performante astfel că pentru a lucra cele 15 hectare de usturoi a fost nevoie doar de doi oameni.

”Am cumpărat două utilaje performante. Au costat 45.000 de euro și au fost aduse din Spania. Cu ele plantez și recoltez. Adică am eliminat grija forței de muncă pe care nu reușeam să o găsesc. Totul este cu perseverență și cu drag și cu foarte mult suflet. Nimic nu se face dacă nu-ți dorești. În momentul în care îți dorești, totul devine realizabil”, a spus Valentin Jecu.

Valentin Jecu este înscris și în programul ”Usturoiul” și este de părere că acest ajutor financiar poate salva producția românească.

 „Ar fi necesar peste 10.000 de tone pentru a avea o piață saturată cu usturoi românesc. Nu este greu să atingi o asemenea cantitate, nici imposibil. Problema este că suprafața de usturoi trebuie mult mărită, pentru a asigura necesarul de usturoi pe o întreagă perioadă a anului. În România se consumă undeva la 30.000 de tone pe an, dar pentru usturoiul românesc ar fi ideal să ajungem undeva la 10.000 de tone”, a spus Valentin Jecu.

Prin programul ”Usturoiul”, cultivatorii pot accesa un ajutor de minimis de 3000 euro/ha.

În 2021, Buzăul a avut 146 de legumicultori care au cultivat usturoi și au primit subvenție de la stat prin programul ”Usturoiul”, astfel că județul a primit peste 21% din subvențiile alocate la nivel național.