Actualitate

Prefectul Buzăului, după un calcul propriu:„Jumătate din populația Buzăului este vaccinată!”

Buzăul face eforturi susținute pentru continuarea campaniei de vaccinare, într-un ritm accelerat . Până acum, cifrele sunt bune, dar, dincolo de acestea, o evaluare făcută la nivel administrativ, arată că jumătate din populația Buzăului ar fi imunizată prin vaccinare. Procentul este avansat de prefectul Daniel Țiclea care argumentează cu faptul că cifrele oficiale sunt raportate la o populație rezultată din datele ultimului recensământ, însă acestea nu mai corespund realității. Foarte mulți buzoieni au plecat peste granițe, dar ei se regăsesc, totuși, ca locuitori ai județului.

„Până în acest moment, în Buzău s-au efectuat, rotunjit, 278.000 de înțepături, să le spunem așa. Referitor la procente, aici este o discuție mai largă, pentru că știm cu toții că între 30 și 35% dintre cetățenii din liste nu sunt prezenți în județ sau în țară. Știm că avem 278.000 de înțepături, respectiv 139.900, hai să zicem 140.000 de cetățeni cu minim o doză. Dacă, vom calcula procentul populației vaccinate pe județ, cu vârsta peste 12 ani, suntem undeva la 34%. Recordul este în mediul urban, 42,75%  și 31,2% la Râmnic. Dacă eliminăm persoanele care au domiciliul aici, dar nu sunt în țară, unul din doi buzoieni este vaccinat. Și oricum, în statistici nu sunt trecuți cei care au trecut prin boală” a declarat prefectul Buzăului, Daniel Țiclea.

Eforturile se vor concentra, în perioada următoare, pe campania de vaccinare derulată în mediul rural. Până acum, au fost realizate mai multe acțiuni de vaccinare, la cererea primarilor pentru detașarea de echipe mobile. Medicii și asistenții au ajuns în comunitățile rurale cu sprijinul Inspectoratului pentru Situații de Urgență care a asigurat transportul.

La țară, o mare problemă este, în continuare, neimplicarea Bisericii în distribuirea mesajelor pro-vaccinare. Unii reprezentanți ai acesteia critică vaccinarea, iar alții nu oferă niciun punct de vedere legat de imunizarea populației.

Greul rămâne pe umerii celor din primării și, eventual, a medicilor de dispensar. Un exemplu de implicare vine de la Odăile unde toți angajații primăriei au mers din poartă în poartă pentru a îndemna oamenii să se vaccineze, iar rezultatele au fost vizibile imediat.

Un alt plan bun de pus în aplicare ar fi implicarea cadrelor medicale în aceste campanii de vaccinare din ușă în ușă, dar criza de personal medical din cabinetele de la țară, împiedică o astfel de campanie.