Actualitate

Buzoianul care a ajuns la Polul Nord, impresii din călătorie: ”Am fost impresionat de calmul și bunătatea oamenilor din Laponia”

Cosmin Crăciun, primul buzoian care a ajuns pe tărâmul lui Moș Crăciun la volanul unui Duster, a ajuns acasă. După ce a punctat pe harta expediției 12 țări și să parcurgă, în 24 de zile, 10.600 de kilometri, temerarul și-a încheiat excursia cu succes.

Deși își făcea griji că mașina ar putea da rateuri la pornire, din cauza temperaturilor extreme din țările nordice, Duster-ul s-a dovedit a fi o mașină de anduranță, potrivită cu o asemenea expediție. Singurele probleme, apărute pe traseu, au fost blocarea cutiei de viteze și un bec care s-a ars. Fiind obișnuit cu astfel de situații, Cosmin a reușit să repare cutia de viteze, într-o oră.

Buzoianul care a cucerit Polul Nord la volanul Duster-ului Iron Man, s-a întors impresionat de calmul și bunătatea oamenilor din Laponia și de modul unic de a-și promova produsele locale. Cosmin spune că și-ar dori ca și în țara noastră să fie promovate tradițiile și meșteșugurile, așa cum a văzut în Norvegia, cum și-ar dori și drumuri la fel de bune cum au fost cele pe care a circulat.

În ceea ce privește costurile cu motorina, taxele pentru autostrăzi si feriboturi, cazare, mâncare și alte distracții, Cosmin a făcut calculul și a rezultat o cheltuială de 3000 de euro. Buzoianul le recomandă aventurierilor excursiile în locuri îndepărtate, doar dacă sunt siguri că au mașinile echipate adecvat și pot face rabat de la multe, deoarece costurile pot deveni extrem de mari, dacă banii nu sunt gestionați corect.

„Recomand celor care vor să facă expediții iarna în Nord, să își echipeze mașina cu anvelope de iarnă noi, iar, în plus,  să facă o verificare amanunțită la un service, unde sa schimbe preventiv piesele de uzura: ambreiaj, placute, uleiuri, antigel, etc. Sunt service-uri puține și foarte scumpe acolo. De asemenea, să nu lipsească lopata, lanțurile și o șufa de tractare. Iar pentru cei claustrofobi,să aveți grija mare la tunele!”, a declarat Cosmin Crăciun pentru Șansa News.

Călătoria în Laponia, la volanul Duster-ului, a fost un bun test pentru mașina care a trecut prin mai multe upgrade-uri. Cosmin spune că este mașina perfectă: foarte rezistentă, iar în cazul în care apar probleme, se poate repara ușor. Dar, excursia până în Laponia nu a fost suficientă pentru a testa limitele mașinii, așa că, în scurt timp, Cosmin pregătește o nouă expediție, de data aceasta în Africa.

Buzoianul vrea să le mulțumească tuturor celor care i-au fost alături de el, dar nici pe cei care nu l-au susținut nu-i ignoră. Spune că viața fără persoanele care nu îți vor binele, ar fi plictisitoare.

„Vreau să mulțumesc în primul rând apropiaților mei, părinților, fraților, cumnaților, verișorilor, pentru susținerea lor  morală și grija pe care mi-au purtat-o, prietenilor mei mecanici care mi-au pregatit mașina și au făcut posibilă această expediție fără probleme. Dar vreau să le mulțumesc și celor care mi-au umplut inbox-ul cu mesaje dure, cum că nu voi ajunge și că nu am ce căuta cu o dacie în Laponia! M-aș plictisi fără ei!”