Actualitate

Buzoianul care donează sânge de 38 de ani! Cel mai mult l-a impresionat când a salvat un nou născut. Alți patru copii, cu boli rare, sunt ținuți în viață de donatorii fideli

Și-a dedicat mai mult din jumătate din anii de viață salvând alte vieți. Este vorba despre Traian Decebal Laurențiu, veteranul donatorilor fideli ai Centrului de Transfuzie Sanguină Buzău. Bărbatul, în vârstă de 58 de ani, donează sânge de la vârsta de 20 de ani, iar de atunci a continuat să facă acest gest până în ziua de astăzi. În tot acest timp, donatorul a ajutat aproape 600 de persoane aflați în suferință.

„Donez sânge din 1983. Nu mai țin minte numărul de donări. Prima dată am donat în Armată. Aveam 20 de ani, acum am 58 de ani. 38 de ani de donat sânge, de câte 5 ori pe an”, a spus Traian Decebal Laurențiu.

Bărbatul are o grupă rară de sânge, respectiv A2 negativ, astfel că gestul lui este cu atât mai mult așteptat de cei aflați în suferință și pentru care o transfuzie înseamnă speranța de a trăi. Aceasta este și motivația pe care o are și donatorul de fiecare dată când ajunge Centrul de Transfuzie.

”După fiecare donare mă simt extrem de mulțumit pentru că pot să ajut pe cineva. Niciodată nu am stat pe gânduri. Când știu că pot să ajut pe cineva la o viață mai bună, mi se umple inima de bucurie”, mărturisește donatorul.

Donatorul alături de directorul Centrului

Cel mai mult însă l-a impresionat când a fost sunat de directorul Centrului de Transfuzie Buzău și l-a anunțat că este nevoie urgentă de sânge pentru a salva un nou născut. Nici atunci nu a stat pe gânduri.

”Ultima dată am fost chemat pentru un copil din Maternitate. M-a sunat de la Centru, mi-au spus că acel copil are nevoie de sânge, grupa mea, și m-au întrebat dacă pot să mă prezint. A doua zi m-am prezentat la Centru”, ne-a povestit Traian Decebal  Laurențiu.

La fel ca Traian sunt și alți 22 de buzoieni care, din 2018, merg de câte 5 ori pe an să doneze sânge. Pe toți îi leagă două lucruri: sunt colegi de serviciu și își iubesc aproapele.

”Din sângele colectat la o donare se fac câte trei pungi de sânge. Gândiți-vă câți pacienți au salvat! Ei sunt donatori fidelizați și donează din 3 în 3 luni, iar din sângele donat de dumnealor noi putem să facem, prin procesare, 3 produse diferite. Atunci, fiecare punguliță de sânge pleacă către 3 pacienți diferiți, în funcție de patologie. Asta înseamnă 450 de pacienți care au primit sângele fiecăruia dintre acești donatori care donează atât de fidelizat la Centrul de Transfuzie Sanguină”, a explicat Adriana Crăciun, directorul Centrului.

” Poate picătura mea de sânge salvează un om. Măcar sper”, spune unul dintre donatori.

Cu sângele celor 23 de donatori fideli, Centrul de Transfuzie reușește să asigure necesarul pentru mulți pacienți care au nevoie de ajutorul lor, iar printre cei aflați în suferință sunt și patru copii care suferă de boli rare și pentru care o transfuzie înseamnă o zi în plus.

”Am avut și avem în continuare în atenția noastră patru copii care suferă de talasemie majoră și care au nevoie de transfuzii lunare la spitalele din București. Au nevoie de sânge în fiecare lună, de sânge care să fie perfect compatibil, și atunci trebuie să fim foarte atenți în alegerea donatorului, pentru a îndeplini toate condițiile de contabilitate. Copiii au între 7 și 20 de ani. Părinții mă sună cu o săptămână sau două înainte de a ajunge la spitalul din București, unde are loc transfuzia, iar noi îi sunăm pe acești donatori și îi rugăm să vină să doneze. Au nevoie și de grupa AB4, care este greu de găsit pentru un copilaș de 7 ani, au nevoie și de A2 pozitiv, O1 pozitiv, dar, indiferent cum ar fi, acești oameni vin și, prin intermediul lor, reușim să le asigurăm acestor copii transfuzia lunară necesară. Ei s-au născut cu această boală, iar fără această transfuzie nu pot supraviețui și îi avem în atenția noastră în fiecare lună”, a spus Adriana Crăciun.

Astăzi, grupul donatorilor fideli a fost primit la Consiliul Județean unde , rând pe rând, fiecare dintre ”eroii necunoscuți”, cum i-a numit directorul Centrului, a primit o ”diplomă de recunoștință pentru contribuția nemijlocită adusă la salvarea de vieții semenilor” dar și un mic dar.

Donarea de sânge este benefică pentru organism.

”Vreau să vă spun că această cantitate de sânge care se donează este o cantitate de rezervă a organismului, care este refăcută prin reacția măduvei osoase, care percepe această prelevare de sânge și va reface cantitatea de sânge donată. În acest fel, scade cu aproximativ 30% riscul de infarct miocardic sau de accident vascular cerebral. Este benefică pentru organism. Sângele se reface atât cantitativ, cât și calitativ destul de repede și nu este nici o problemă. Pot să vă spun din experiență personală, sunt donatoare de foarte mulți ani, donez în mod regulat, chiar și trombocite și, așa cum mă vedeți, sunt foarte bine”, a mais spus Adriana Crăciun.

Autorul știrilor

Marilena Dinu

1 Comentariu

Apasă aici pentru a publica un comentariu

  • Păcat că un subiect așa serios și nobil lasă loc unor “superficialități” din partea autorului textului : “atunci trebuie să fim foarte atenți în alegerea donatorului, pentru a îndeplini toate condițiile de contabilitate” …
    Așa se-ntampla când “editorul” textului final este trecut în “”șomaj” … Dar asta înseamnă și mai puțin respect față de cititorii fideli …